10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Trump (ne)će biti opozvan: Zašto su demokrate promijenile mišljenje?

Stav

Comments 1

Trump (ne)će biti opozvan: Zašto su demokrate promijenile mišljenje?

Izvor: Al Jazeera Balkans

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Piše: Larry Beinhart

Događaji od prošle sedmice su pokazali da demokrate mogu da pobijede s opozivom sve i ako izgube u Senatu.

U petak, 23. septembra, to se činilo kao veoma čudna ideja. Problem je bio sljedeći. Dio procesa koji demokrate kontrolišu je prvi dio, sličan optužnici. Pretpostavka je da javnost još vjeruje u tu ideju – u određenom stepenu, čak i u politiku – ideju da je osoba nedužna dok se ne dokaže krivica.

Budući da presuda "kriv" zahtijeva dvije trećine Senata, koji je pod kontrolom republikanaca, koji su bili iznimno gorljivi i gotovo potpuno usklađeni u svojoj odanosti stranki, presuda "nije kriv" se činila gotovo apsolutno zagarantovanom. Rezultat "nije kriv" u dijelu suđenja bi očekivano opravdao predsjednika. Izgleda da su i Nensi Pelosi i Donald Tramp vjerovali toj logici. Zato se Pelosi opirala opozivu, a Trampov je stav izgleda bio "samo dajte!"

Formulizovanje optužnice

U utorak, 24. septembra, Pelosi je iznenada i neočekivano promijenila stav. U tom trenutku se uspjeh za demokrate činio mogućim. Ali, samo ako budu u stanju da pronađu svoj put na lukavoj, krivudavoj, pametnoj stazi.

Morali bi da iznesu slučaj protiv predsjednika s takvom velikom jasnoćom i neporecivošću u procesu formulizovanja optužnice da bi, ukoliko bi republikanci u Senatu glasali protiv, to izgledalo kao striktno stranačka politika. Još bolji trik bi bio izvući istragu o opozivu uoči novembra 2020. u vrijeme izbora, i nikada joj ne dopustiti da ode u Senat.

Saslušanja poput onog o Muellerovom izvještaju i nominaciji Bretta Kavanaugha za Vrhovni sud nisu dobro prošla. Sam proces, naizmjenični segmenti od po pet minuta (ili tome slični) za članove na obije strane, i svi članovi koji su koristili svoje minute da se obraćaju publici, konstriuisan je da bude okončan s maglom i nejasnoćom.

Trampova istorija preživljavanja optužbi i istraga nije dobro stajala. Izgleda da šta god ga ne ubije – a ništa nije – samo ga ojača s njegovom bazom i s Republikanskom strankom, u kojoj ima nivo podrške koji je neshvatljiv. Da bi uspjeli, demokrate bi morale sve to da prevaziđu. To bi zahtijevalo nivoe kreativnosti, fokusa i discipline značajno veće od ovih koje su do sada pokazali.

Izgledalo je u tom trenutku da je telefonski poziv između Trampa i Volodimira Zelenskija, ukrajinskog predsjednika, glavni problem. Tramp je ostao tako samouvjeren da ne samo da je obećao dostaviti "transkript" tog poziva do četvrtka, već je to zaista i napravio. Postoji razlog da se posumnja da je potpun i tačan. Ali, on ga jeste objavio.

Izgleda da će biti uspjeh

U četvrtak, 26. septembra, Tramp World je odškrinut. Trumpova verzija telefonskog poziva bila je samoproklinjajuća. Pojavila se i žalba protiv misterioznog zviždača. Odmah je trebala biti proslijeđena Kongresu. Ali, Ministarstvo pravde je se domoglo i sakrilo je. I to se saznalo u četvrtak. Ispostavilo se da je ovaj dokument poslat ljudima koji su u dokumentu optuženi – Trampu i glavnom tužitelju Williamu Barru – i oni su je odlučili sakriti. To je nivo zloupotrebe pozicije, zataškavanja i korupcije tako očit i jasan da ga svako razumije.

U ponedjeljak je opoziv izgledao kao da će biti nedisciplinovano posrtanje kroz blatnjavu močvaru po gustoj magli. Do četvrtka je izgledalo kao da se magla digla i da se otkrio jasan put iznad blata.

Ta dva komada papira pripremila su teren za opoziv. Oni čine više od tog. Sadrže listu svjedoka i kažu gdje su dokazi sakriveni. Prvi krug saslušanja je vodio Adam Schiff, predsjednik Obavještajnog komiteta u Zastupničkom domu. Schiff je pokazao da je imao disciplinu, fokus i držanje da dobro odradi posao.

Dopustite nam da ovdje navedemo dva komadića čistog nagađanja. Prvi je taj da je Pelosi vidjela ova dva dokumenta prije nego što je promijenila mišljenje.

Drugi je da su Trampovi povici o "izdaji" usmjereni na zviždača indikativni. Tramp optužuje druge, glasno i često, za druge koje je sam uradio. Na početku sedmice opoziv se činio kao marš kroz neoznačeno minsko polje. Na kraju sedmice, bez obzira šta da se desi u Senatu, izgleda da će biti uspjeh.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

štrbina

Teamp vodi SAD ka ruske vođe Rusiju-ko im bude prijatelj da je prista da im bude sluga.