12 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hronika neizbježnih razočaranja

Izvor: Ilustracija

Stav

Comments 17

Hronika neizbježnih razočaranja

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: B. Grinevski

Da je kojim čudom Crna Gora proglasila vanredno stanje, izvela vojsku na ulice i zatvorila granice prema susjednoj (bratskoj, sestrinskoj, jedinoj, jedinstvenoj, “đe nema granica” i “đe ih nikad nije bilo”) Srbiji, kao što je to učinio taj isti naš susjed na sjeveru, povodom koronavirusa, digla bi se kuka i motika, svetovno i duhovno, vaskoliko i ono sažeto u jednoj nedolizanoj univerzalnoj kašičici za pričešće - protiv te nove “antisrpske” histerije i tako dalje, sve do smrdljivih asocijacija na sramnu NDH i slične zločinačke tvorevine. Da se, dakle, crnogorsko državno rukovodstvo, u pokušaju da zaustavi i odbrani naciju od nastupajuće smrtne opasnosti uradilo takvo što, a posebno prije Srbije, ne bi ga, u roju nahuškanih huškača, provokatora i sabotera, oprale ni Morača, ni Zeta, ni Bojana, ni Tara, ni zeleni Lim, ni sva naša lijepa jezera i Skadarsko “blato”, a ni naše more. Naše more.

Ovako, dok gledamo polu i tri-četvrt i dibidus histerične nastupe i javne komunikacije srpskih zvaničnika, i do nas, htjeli-ne htjeli, dopiru sočinjenija na tu i povezane teme u radioaktivno-žutoj beogradskoj štampi, možemo samo da sa pažnjom i poštovanjem pratimo i podržimo ono što crnogorski zvaničnici i odgovorni državni službenici čine i kako nastupaju, udruženi u naporu da pomognu građanima naše zemlje da prebrode ovu zlokobnu opasnost. Da pomognu svim građanima, bez i jedne razlike i distinkcije.

Kada sve ovo, daće sve vidljive i nevidljive sile, jednog dana prođe, sjetite se toga, što god da ste mislili i da mislite o pomenutim zemljama i o nepomenutim političarima i drugim nepomenicima.

Da je bilo ko i bilo kako u Crnoj Gori, prije, recimo, sedam dana, zvanično ili nezvanično asocirao, našalio se ili, odalji bože, pomenuo ili javno iskazao bojazan da bi Evropska Unija (EU), slava joj i milost, mogla, zbog bilo kojeg razloga, da obustavi pomoć, zatvori tržište i granice, i, praktično, ostavi na cjedilu zemlje Zapadnog Balkana, ne bi bilo mjesta u redu pred novinskim stupcima i portalima elektronskih medija u Crnoj Gori, a i šire, da se na to kritički, beskompromisno i “evropski” obruše branitelji evropskih vrijednosti, koji najveće otpore i probleme u procesu evropskih integracija nalaze na adresi koja je najviše od svih kandidata odmakla na tom putu. A ta adresa je - Podgorica, Crna Gora. Ne smijemo ni da pretpostavimo kako bi onda reagovala Misija EU na toj istoj adresi, i kako bi onda, sjetićete se ko sve, horski ponavljali tu ”izbalansiranu” i sa zvaničnim Briselom usaglašenu osudu. Ali, avaj, nije se to dogodilo, niti će - no upravo suprotno! EU je zatvorila i tržište i granice i, iz njima znanih razloga, još jednom odgodila otvaranje pristupnih pregovora za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, predviđenih za 24. mart. Evropski, nema što! Lijepo je i jasno rekao crnogorski premijer što o tome svemu misli zvanična Crna Gora. Da se zna.

Kada sve ovo prođe, a pomoći će svi slavni - znani i manje poznati - crnogorski junaci, pomoći će nam naša istorija borbe i opstanka, valjda će se neko od nepomenutih partija i nevladinih organizacija, a i kancelarija i tamo i ođe, sjetiti što je ko radio i govorio u ovim teškim trenucima.

Do tada, onima koji zaista i iskreno brinu o našoj Crnoj Gori, đe god bili na političkoj sceni naše zemlje, i koji za nju predano i odgovorno rade, ostavićemo malu zabilješku, za podsjetnik: Pogledajte, prvog dana kada ode COVID-19, tj. kada ga ljudska pamet i znanje neutrališu, bar do nivoa kijavice - što Crna Gora može i mora da proizvodi, koliko može da proizvede zdrave hrane, a koliko ima vode i da li mora i jednu čašu te tečnosti da uvozi, na primjer, a koliko čega i odakle treba da uvozi i kako i zašto.

Jer, od svih žrtava i štete koju će nam nanijeti ovaj zloćudni nevidljivi stvor, najmanje će nam biti žao crnogorskog nedostatka pameti (ovo znači: gluposti i neznanja, uvaženi čitaoče), a posebno nepostojanja strategije i projekcije kada se radi o konceptu razvoja i odabiru ekonomskog modela.

Da sačuvamo sve nas, da se odbranimo i spasimo naše građane i našu zemlju.

I da budemo pametniji nego što smo prije ove muke bili.

Komentari (17)

POŠALJI KOMENTAR

flamantes

@"srbijanka" Ne Srbijanka, ne mrzimo mi vas, samo iznosimo istinu, provjeri što je srpska vojska i Srbija činila po Crnoj Gori, to je mržnja, samo da te podśetima na čuveni sport koji su izmislili srpski žandari sa bacanjem crnogorske đece i dočekivanjem na kame, to ste radili i u II Svjetskom ratu.

Rajan

@"srbijanka" , sprdaš li se ti to? Čist cinizam, ovi tvoji "komentari".