26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Slučaj Katnić - Ovđe je mrak, ovđe je muk

Izvor: PR Centar

Stav

Comments 9

Slučaj Katnić - Ovđe je mrak, ovđe je muk

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Boban Batrićević

Slučaj Milivoja Katnića, negdašnjeg Glavnog specijalnog tužioca Crne Gore koji je vodio istragu o pokušaju Državnog udara 2016. godine, a koji je prije skoro mjesec dana uhapšen zbog navodnih kriminalnih aktivnosti, ostaće zabilježen kao jedan od najnetransparentnijih, najnečovječnijih i najnehumanijih pravnih postupaka u savremenoj istoriji Crne Gore. Uzmimo redom činjenice:

- Katnića hapse s fantomkama i dugim cijevima i od toga prave niskobudžetno, "kinematografsko", senzacionalističko smeće
- Iako odbija advokata, država mu dodjeljuje branjenika koji je funkcioner bivšeg Demokratskog fronta, protiv čijih je lidera Katnić 2016. vodio istragu povodom pokušaja Državnog udara i saradnje s ruskom obavještajnom službom GRU
- Milivoju Katniću ne dozvoljavaju da ispituje svjedoke niti da učestvuje u procesu bez prisustva dodijeljenog advokata, koji se, da bude još čudnije, juče obraća medijima i napada Katnića
- Milivoje Katnić odmah po hapšenju stupa u štrajk glađu
- Država angažuje dva vještaka da provjere njegovo mentalno zdravlje (fizičko je već uništeno), vještaci utvrđuju da je potpuno priseban da učestvuje u procesu - država angažuje trećeg!
- Milivoje Katnić stupa u štrajk žeđu!

Pored navedenih, važno je navesti i sljedeće činjenice:

- U proces se miješaju političari, najglasniji su oni čije je učešće u državnom udaru Katnić razotkrio ranijom istragom
- Za Milivoja Katnića nema presumpcije nevinosti: predstavnici vlasti, dakle političari, već znaju da je kriv i traže adekvatnu kaznu
- Porodica Milivoja Katnića se maltretira, organizuju se vatrometi proslave iznad njegove porodične kuće.

Sve ovo prolazi nezabilježeno ispred najvećih društvenih i civilnih aktera. Ako se pitate zašto je to tako, odgovor je lak: zato što je Katnić u režimskim glasilima dehumanizovan i depersonalizovan, pretvoren u kreirano, kriminalizovano strašilo. To nam govori koliko je naše društvo postalo opasno za javno djelovanje. Agresivnom propagandom o Katniću potpuno su nestala s dnevnoga reda njegova ljudska prava. Rijetki su o tome imali stav, a realnost je zastrašujuća: ČOVJEK UMIRE U ZATVORU!

I to ne iz hira, već u znak protesta zbog načina na koji mu država sprečava pravne aktivnosti da dokaže svoju nevinost. Ako kojim slučajem (ne daj Bože) Milivoje Katnić umre, sramotu crnogorskoga društva niko neće oprati. Svi ćemo za to biti krivi jer smo ćutali. Jer nas nepravda nije navela na reakciju. Jer su nas ubili u pojam. Ako se to, ponavljam - ne daj Bože desi, pravda će stići, ali kasno. Ubijeđen sam da bi za koju godinu, Katnićev slučaj bio izučavan na najvećim svjetskim katedrama prava. Jer pravo je trenutno zakazalo - veoma važan slučaj totalno je skriven od javnosti. I mi se zaista moramo zapitati da li postoje intencije da se Katnić ubije?

Nadam se da će zaštitnici i zaštitnice ljudskih prava i svi ljudi sa savješću početi tražiti odgovore od države, prije no bude kasno. Milivoje Katnić ima pravo dokazati svoju nevinost. A to ne može uraditi ako se na njemu testiraju svi podmukli trikovi naslijeđeni iz najgore prakse staljinističkog režima. Ko je čitao "Zavjeru ćutanja" Vajsberga Cibulskog, zna o čemu govorim.

I za kraj - dželati će jednoga dana postati žrtve svoje dželaterije. Nedemokratske prakse uvijek dođu kao sablasni kosač za svoje sprovoditelje.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Zlatko

Bravo za g.Bobana ,prototipa vođe građanske i suverenističke Crne Gore ! Po meni eventualnog vođu opozicije ovoj profašističkoj i klerikalnoj vlasti i većini u Skupštini ! Odlučno izaći i protestvovati protiv novih okupatora , tražiti hitno vladavinu prava za g.Milivoja Katnića ,njegovu odbranu !

Zola

Ipak,necemo svi biti krivci,nego:tuzioci(glavni specijalni), sudije,ljekari..tako redom!Pozivam upucene da po uzoru na E Zolu napisu "Optuzujem",da bude saopsteno po imenima ;optuziti sve strucne institucije ,Ombusanda ,P fakulteta, advokate,CANU...da ostane ljaga kukavicluka i podvirepstva..

Di

@Rukfaš Na koji period iz naše istorije vas ovo podsjeća. Samo sada ne radimo oružjem, nego svim drugim sredstvima.