21 °

max 26 ° / min 17 °

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

22° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 14°

Nedjelja

26.05.

19° / 15°

Ponedjeljak

27.05.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Posthumni problemi kvrgavih goveda: Plitke rake, plitka objašnjenja

Stav

Comments 14

Posthumni problemi kvrgavih goveda: Plitke rake, plitka objašnjenja

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Rijetko je šta tako iritantno kao arogantni čelnici neefikasnog državnog organa. Već tri dana, od prvog teksta na portalu Antena M, bolest kvrgave kože u drugom je planu, a način na koji se zakopava zaražena stoka – u prvom!

A, nije moralo da bude tako. Umjesto nervoznog siktanja, izvještačenog iščuđavanja, neukusnog podsmijavanja i nepristojnog dobacivanja našoj novinarki na navrat-nanos upriličenoj pres konferenciji ili petparačkog moralisanja sa privatnog fb profila, direktorica Uprave za bezbjednost hrane, njeni saradnici ili nadobudni čelnik bjelopoljskog Kriznog štaba, mogli su, preciznije – MORALI su, da se mrdnu iz svojih fotelja do spornih lica mjesta.

Trebalo je, preciznije – MORALI su, poći do sela Potoci, uzeti uzorak iznutrice sa površine jame đe je zakopana nesrećna krava (pamtite tu sliku, naravno) i obavijestiti javnost o nalazu veterinara ili koga već. Trebalo je, preciznije – MORALI su, poći do sela Srđevac i Žurena, najbolje uz prisustvo mještana, što da ne i medija,i metodom otkopavanja (ako može laserom-super) provjeriti tvrdnje naših sagovornika da zaražena stoka nije zakopana po propisu.

Pa ako se ispostavi da građani ne govore istinu, posegnuti za nekom iz široke lepeze sankcija - od javnog blama, do krivične prijave za uzbunjivanje javnosti. Anteni M, hvala evropskim standardima, ne biste mogli ništa pred zakonom, ali imate riječ urednika da bismo se baš nelagodno osjećali.

Iako, i de facto i de iure, ne bismo imali đavoljega formalnog razloga za to. Naši su izvori poznati, imenom i prezimenom stali su iza svojih riječi, a sve potkrijepili fotografijama. Ne postoji, dakle, racionalan osnov za sumnju u istinitost navoda mještana nekoliko bjelopoljskih sela.

A šta imamo kao odgovor nadležnih, na svjedočenja i fotografije sa lica mjesta? Puke riječi! Tvrdoglavo poricanje mogućnosti ( “ne može biti tačno”) da se desila greška. Nepotkrijepljenu izjavu da je “utvrđeno” kako iznutrica nije od zaraženog govečeta, a da se niđe u tekstu ne kaže je li urađena ekspertiza uzorka!? Od javnosti se traži da im vjeruje na časnu riječ kako su komunalci stoprocentno poštovali procedure!I da na njihovu nepogrešivost nije mogao uticati mrkli mrak i pasje nevrijeme, pošto su baš u takvim okolnostima činodjejstvovali u Potocima!

Nijesu, koliko je poznato, tamo poslali ni stručnjake da provjere pritužbe građana, nego su se odlučili da iz kancelarija u Podgorici i Bijelom Polju “golim okom” presude kako je sve senzacionalizam i ujdurma!

Naravno, uvijek postoji mogućnost da je neka zla, zavjerenička ruka, dosekala drob iz dvadesetak km udaljenog Bijelog Polja ili Berana i podvalila ga Anteni M i Kriznom štabu (kako to mrtvo ozbiljno zvuči)! Moglo bi se pokazati kao ozbiljan hendikep što naša informativna redakcija nije vaspitana da razvija maštovitost, nego da poštuje fakte i provjerljive izvore!

A, kad smo već kod poštovanja, te sve rjeđe, a tako nasušno potrebne vrline, ono (poštovanje) ne bi trebalo da bude obavezno samo prema ljudima, nego i prema “duhu mjesta” (genius loci)! Tada bi uvažena direktorica Uprave za bezbjednost hrane razumjela kako je itekako važno što je prostor za dječju igru oskrnavljen leševima bolesne stoke. Znate, dječju auru probije jeza, čak iako je njen izvor na propisanih 3-4 metra ispod zemlje.

I, za kraj, još malo o poštovanju…ovaj put obaveza što ih imate kao javni službenici. Možete da se durite na pisanje Antene M koliko vas volja. Kad dobijete naša pitanja, vaša je DUŽNOST da na njih odgovorite ! I jedni i drugi radimo posao u interesu građana i uslov za komunikaciju ne može biti da smo jedni drugima simpatični. Finta da na naša pitanja odgovarate preko drugih glasila je loša i, još gore, jak signal da nešto pokušavate da sakrijete !?

A, primijenjena narodna mudrost upozorava da istina ispliva čak i kad je zakopate na propisanu dubinu, pospete sodom i prelijete krečom.

Piše Darko Šuković

Komentari (14)

POŠALJI KOMENTAR

Admir

dodji Jasmine kod mene na kafu i sok... Vodu cu koristiti iznad koje ste zakopali dve krave uspavane inekcijom koje su sada lesevi i u fazi su raspadanja... Sramota da govoris da su propisno pokopane i sam znas da nisu!

Rogonja

@Tarik: Dama radi svoj posao - brine da goveda zarazena kvrgavom kozom budu propisno zakopana. A Darko treba da "sikne" na nadlezne za ove stvari.

Tarik

Fenomenalan tekst. Autor i zna da piše i ima šta da kaže. Reakcija dame iz Uprave je upravo skandalozna