Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Tražili ga decenijama: Uhapšen zbog otmice aviona i ubistva poslije 34 godine

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Tražili ga decenijama: Uhapšen zbog otmice aviona i ubistva poslije 34 godine

Libanski državljanin osumnjičen za otmicu aviona i ubistvo pripadnika američke mornarice 1985, uhapšen je u četvrtak na grčkom ostrvu Mikonos.

Libanac star 65 godina je osumnjičen da je prije 34 godine oteo avion kompanije "Trans world airlines". Avion, koji je putovao iz Kaira ka San Dijegu, otet je nakon usputnog zadržavanja u Atini.

Otmica je trajala punih 17 dana, a pilot aviona sa 153 putnika i članova posade morao je da leti iznad Sredozemlja od Bejruta do Alžira i nazad. Avion je tri puta slijetao u Bejrutu prije nego mu je konačno dozvoljeno da se zaustavi.

Tokom prvog zadržavanja u Bejrutu 15. juna 1985. pripadnik američke mornarice Robert Stethem je isprebijan, a potom ubijen iz neposredne blizine i izbačen iz aviona na pistu.

Grčki mediji javljaju da se vjeruje da je privedeni libanski državljanin bio umiješan u otmicu, te da je uhapšen po potjernici koju je izdala Njemačka, prenosi "Dejli mejl".

Podsjetimo, avion kompanije "Trans vorld erlajnz" otet je 14. juna 1985, a otmičari su zahtijevali od izraelskih vlasti da oslobode 700 šiitskih muslimana koji su bili u pritvoru. Otmica je trajala 17 dana, a brojni putnici su bili mučeni i prebijani. Istragom je utvrđeno da su otmičari pripadali Hezbolahu.

Ostavi komentar

0/300