12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Erdogan poručio EU: Saberite se jednom za svagda

Svijet

Comments 0

Erdogan poručio EU: Saberite se jednom za svagda

Izvor: RTS

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Oštrom porukom turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan brani vojnu operaciju "Izvor mira" i Evropskoj uniji koja, kako kaže, nikada nije bila iskrena prema Turskoj i poručuje da se sabere jednom za svagda.

Odbacujući sve kritike, turski predsjednik Evropskoj uniji poručuje da se sabere.

"Evropska unijo, saberi se jednom za svagda! Ponoviću – ukoliko Evropa bude rekla da je naša vojna operacija okupacija, mi ćemo otvoriti vrata i poslati vam tri miliona i šesto hiljada izbjeglica", istakao je Erdogan.

Obraća se i Saudijskoj Arabiji i Egiptu koji, prema njegovim riječima, nijesu pošteni.

"Saudijska Arabijo, pogledaj se u ogledalo. Ko je doveo Jemen u ovo stanje. Egipat ne smije da pisne. Egipat je ubica demokratije", naglasio je Erdogan.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) saopštila je da desetine hiljada civila u Siriji pokušavaju da pobjegnu od borbi i traže bezbjednost zbog turske ofanzive na to područje.

U Savjetu bezbjednosti rasprava iza zatvorenih vrata. Predstavnik Njemačke, jedne od zemalja koja je sastanak tražila, strahuje da će turska ofanziva u Siriji destabilizovati cio region.

"Turska ofanziva sada može da izazove novu humanitarnu katastrofu i novi izbjeglički talas. Zato pozivamo Tursku da prekine vojne operacije i svoje interese riješi na miran način", naveo je Jirgen Šulc, zamjenik njemačkog ambasadora u UN.

Donald Tramp preko Tvitera poručuje da pokušava da okonča rat bez kraja i da razgovara sa obije strane. Međutim, ukoliko Turska ne bude igrala po pravilima, pogodiće je snažno finansijski i sankcijama.

Izrael upozorava da je u toku etničko čišćenje Kurda. Premijer Benjamin Netanjahu preko Tvitera najavljuje humanitarnu pomoć galantnom kurdskom narodu.

Turska je drugog dana ofanzive na kurdske snage u Siriji osvojila zacrtane mete. Pogođen je 181 cilj istočno od rijeke Eufrat.

Ankara je zadovoljna kako napreduje vojna operacija "Izvor mira" koja će, objašnjava Erdogan, podržati teritorijalni integritet Sirije tako što će suzbiti kurdsku kontrolu na sjeveroistoku zemlje. Do sada je ubijeno 109 kurdskih boraca.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR