Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Novi obrt: Bregzit bi mogao biti odgođen do februara

| Postavio/la: Gordana Đuračić | Izvor: Index.hr

Novi obrt: Bregzit bi mogao biti odgođen do februara

Britanski list Sunday Times piše kako će Evropska unija odgoditi Brexit do februara 2020. ako britanski premijer Boris Džonson iduće sedmice u parlamentu ne dobije podršku za svoj dogovor.

Odgađanje bi bilo "promjenjiva", što znači da Britanci mogu izaći iz EU-a i ranije, 1. ili 15. novembra, u decembru ili januaru, ako se dogovor ratifikuje prije kraja produženja roka, pišu te novine, pozivajući se na diplomatske izvore.

Sunday Times piše kako evropske vlade neće donijeti odluku o potencijalnom odgađanju dok ne procijene hoće li sporazum proći u utorak u britanskom parlamentu.

Jedan evropski izvor je otkrio kako smatra da je situacija u Britaniji "veoma nejasna" i da EU ne želi donijeti odluku o odgađanju Brexita iz straha da britanski parlament u međuvremenu ratifikuje sporazum.

Nije isključio mogućnost da obje strane provedu ratifikaciju do 31. oktobra, no da bi se i u tom slučaju moglo sprovesti "tehničko" odgađanje kako bi se finalizovao taj proces. Sporazum treba da ratifikuju i britanski i evropski parlament.

Ostavi komentar

0/300