10 °

max 15 ° / min 7 °

Nedjelja

29.11.

15° / 7°

Ponedjeljak

30.11.

12° / 1°

Utorak

01.12.

10° / -2°

Srijeda

02.12.

12° / 1°

Četvrtak

03.12.

12° / 8°

Petak

04.12.

12° / 9°

Subota

05.12.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Njemačka obilježava 30 godina od pada Berlinskog zida

Izvor: Foto: EPA

Svijet

Comments 0

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Njemačka obilježava 30 godina od pada Berlinskog zida

Njemačka obilježava 30. godina od pada Berlinskog zida, sjećajući se dana kada su građani Berlina počeli rušiti betonsku blokadu koja je dijelila Zapadnu od Istočne Njemačke, nekoliko sati pošto su komunističke vlasti Demokratske Republike Njemačke (DDR) objavile ukidanje ograničenja putovanja za građane te zemlje.

U ceremoniji obilježavanja 30. godišnjice, sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Frank-Valerom Štajnmajerom učestvuju i predsjednici Poljske, Slovačke, Češke i Mađarske.

Kako je saopšteno, cilj manifestacije je da se istakne doprinos tih zemalja u mirnoj revoluciji u tadašnjem DDR-u, koja je dovela do sloma komunističkog režima.

Centralna manifestacija održava se u Bernauer ulici koja je nekada dijelila Istočni i Zapadni Berlin. Pet šefova država položili su cvijeće u znak sjećanja na poginule na granici između dvije Njemačke.

"Evropa se mora založiti za demokratiju i slobodu, za ljudska prava i toleranciju“, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel na ceremoniji obilježavanja 30. godišnjice od pada Berlinskog zida.

"Takve vrijednosti uvijek se moraju oživljavati i iznova braniti", rekla je Merkel političkim liderima i gostima na ceremoniji ispred Kapele pomirenja u Bernauer ulici, upozorivši da se te slobode ne mogu "uzimati zdravo za gotovo".

Njemački predsjednik će večeras održati govor kod Brandenburške kapije, prije niza koncerata od kojih je najznačajniji nastup Berlinske filharmonije.

Berlinski zid, koji je razdvajao istočni i zapadni dio Berlina od 1961. godine srušen je 1989. 

Nakon pobuna u Poljskoj i Mađarskoj 1989. godine došlo je do lančane reakcije koja je zahvatila i tadašnju Istočnu Njemačku što je na kraju dovelo do rušenja zida.

Nakon višesedmičnih nereda vlada Istočne Njemačke je 9. novembra 1989. godine saopštila da svi njeni građani mogu da posjete Zapadnu Njemačku i zapadni Berlin.

Rušenje zida zvanično je počelo 13. juna 1990. godine, a završeno je u novembru 1991. 

Padom Berlinskog zida otvoren je put za ponovno ujedinjenje Njemačke, što se formalno i dogodilo 3. oktobra 1990.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR