13 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

29.09.

19° / 13°

Srijeda

30.09.

21° / 12°

Četvrtak

01.10.

20° / 11°

Petak

02.10.

21° / 13°

Subota

03.10.

25° / 18°

Nedjelja

04.10.

23° / 18°

Ponedjeljak

05.10.

22° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Kini otkrivena još četiri slučaja nepoznate upale pluća

Svijet

Comments 0

Izvor: Hina/Rojters/N1

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

U Kini otkrivena još četiri slučaja nepoznate upale pluća

Kineske zdravstvene vlasti saopštile su da su otkrile još četiri slučaja nepoznate upale pluća u gradu Vuhanu, gdje je prošlog mjeseca ta bolest prvi put otkrivena, uz uvjerenje da je uzrokuje novi soj koronavirusa koji inače mogu uzrokovati infekcije u rasponu od prehlade do SARS-a.

Četiri osobe kojima je ta upala pluća dijagnostikovana u četvrtak, sada su u stabilnom stanju, objavilo je zdravstveno povjereništvo grada Vuhana, a nova izjava prva je potvrda vlasti novih slučajeva u gotovo nedjelju dana, i uslijedila je dan nakon što je potvrđena smrt drugog pacijenta od te upale.

Do sada je zaraženo gotovo 50 ljudi, i to oni koji su putovali u Vuhan ili žive u tom gradu u središtu Kine, ali Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na mogućnost širenja epidemije, pogotovo s obzirom na to da brojni Kinezi najavljuju putovanja u inostranstvo iduće sedmie zbog novogodišnjih praznika, što izaziva zabrinutost za širenje bolesti u druge djelove svijeta.

Tajland je ove sedmice saopštio o dva slučaja koronavirusa kod kineskih putnika iz Vuhana, dok je Japan potvrdio jedan slučaj u koji je bio uključen japanski državljanin koji je putovao u Vuhan.

Kineske zdravstvene vlasti do sada su saopštile kako novi virus otkriven u Vuhanu izgleda nije smrtonosan, ali priznaju da o njemu još uvijek malo znaju, uključujući njegovo porijeklo i koliko se lako prenosi s osobe na osobu.

Smatra se da je pijaca morskih plodova u Vuhanu epicentar, ali vlasti kažu i da su neki od pacijenata kod kojih su identifikovali virus negirali da su bili na toj pijaci.

Zbog svega toga, SAD su saopštile da počinju detaljnije preglede putnika na tri američka aerodroma, u San Francisku, Njujorku i Los Anđelesu, ne bi li otkrili one koji dolaze direktnim ili povezujućim letovima iz Vuhana i koji eventualno mogu imati simptome novog virusa.

Sjećanja u Aziji još su svježa na epidemiju teškog akutnog respiratornog sindroma iz 2002. godine, koja se pojavila u Kini i od koje je umrlo gotovo 800 ljudi širom svijeta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR