5 °

max 13 ° / min 3 °

Petak

28.02.

13° / 3°

Subota

29.02.

12° / 0°

Nedjelja

01.03.

12° / 4°

Ponedjeljak

02.03.

16° / 11°

Utorak

03.03.

14° / 12°

Srijeda

04.03.

15° / 10°

Četvrtak

05.03.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Erdogan: Evropa će se suočiti s novim nizom problema

Svijet

Comments 0

Izvor: B92

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Erdogan: Evropa će se suočiti s novim nizom problema

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je Evropu da podrži njegove poteze u Libiji.

Erdogan pruža podršku međunarodno priznatoj vladi, ukoliko želi da okonča sukob u toj zemlji, prenosi Avaz.ba.

Turski predsjednik je dao te komentare u kolumni objavljenoj na stranici Politico, uoči sutrašnjeg samita u Berlinu, na kome će se pokušati iznaći strategija za stabilizaciju zemlje.

Njemačka i Ujedinjene nacije na toj konferenciji vršiće pritisak na libijske zaraćene strane koje se bore za prijestonicu Tripoli da pristanu na prekid vatre i nadzorni mehanizam kao prve korake ka miru, tvrde diplomate.

Turska podržava vladu Fajeza el-Seraja u Tripoliju i opisuje Halifu Haftara, koji predvodi Libijsku narodnu vojsku (LNA) s istoka zemlje, kao pučistu.

"Imajući na umu da je Evropa manje zainteresovana za pružanje vojne podrške Libiji, ona očigledno mora izabrati da sarađuje s Turskom, koja je već obećala vojnu pomoć", piše Erdogan.

Mi ćemo obučavati libijske snage sigurnosti i pomagati im u borbi protiv terorizma, trgovine ljudima i dugih ozbiljnih prijetnji protiv međunarodne sigurnosti, dodao je, piše Avaz.

Nedjeljni samit izvršće pritisak na Haftara i LNA da zaustave devetomjesečnu ofanzivu na Tripoli nakon sedmicu dugog zatišja u borbama. Na samitu neće, međutim, biti pokušaja za sporazum o diobi vlasti između dvije strane, saoštile su diplomate.

"Evropa će se suočiti s novim nizom problema i prijetnji ako legitimna libijska vlada padne", napisao je Erdogan.

I Haftar i Seraj trebali bi doputovati u Berlin, zajedno s Erdoganom i čelnicima Rusije, Egipta i drugih zapadnih i arapskih sila. Libija je u haosu od svrgavanja s vlasti Muamera Gadafija 2011.

Erdogan navodi da će, ukoliko libijska legitimna vlada propadne, islamske militantne grupe kao što su Islamska država i El-Kaida "pronaći plodno tlo kako bi ponovo stale na noge", prenosi Rojters.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR