15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Epidemija među ruskim monasima – hospitalizovan i mitropolit koji je pozivao na masovno pričešće

Svijet

Tag Video
Comments 0

Epidemija među ruskim monasima – hospitalizovan i mitropolit koji je pozivao na masovno pričešće

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Registrovano je 26 slučajeva oboljelih od koronavirusa u Kijevskoj-pečerskoj lavri – potvrdio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

„Teško je zamisliti koliki je lanac daljeg prenošenja infekcije. Zato očekujem ovaj Vaskrs s nadom da se poslije praznika situacija neće naglo pogoršati, da ne bismo imali stotine novih pacijenata", rekao je Kličko .

Kako prenose ukrajinski mediji, informacije o koronavirusu u Kijevsko-pečerskoj lavri su se pojavile 5. aprila uveče. Sljedećega dana, četiri slučaja potvrđena su zvanično. U Lavri su rekli da su dezinfikovali prostorije, a 4. aprila zatvorili hram za vjernike.

Kijevsko-pečerska lavra (Києво-Печерська лавра) jedan je od poznatijih manastira ne samo Ukrajine, nego i u svijetu. Nalazi se u Kijevu, pod jurisdikcijom ogranka Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini (UPC-MP) na čijem je čelu mitropolit Onufrij Berzovski.

Od sredine marta u Kijevu su službeno uvedene antikorona mjere.

Među zaraženima koronom je i nastojatelj Lavre, mitropolit Pavel Lebedja, koji je hospitalizovan i ima pneumoniju. Vjeruje se da se infekcija među sveštenstvom proširila tokom obreda kada je Pavel postrigao u monaštvo četvoricu iskušenika, jer su ubrzo kod nekih od njih dijagnostifikovani simptomi zaraze.

Mitropolit Pavel, od ranije poznat po ekscentričnim izjavama, ali i sklonostima ka luksuznom životu, javno je pozivao vjernike da uprkos koroni dolaze u hram:

„Ničega se ne bojte. Molite se, pričešćujte se, pričešćujte đecu. Bez obzira jeste li stariji, ili mlađi – svi dođite u hram”.

Ovakvi i slični nastupi, prema ocjeni vjerskoga analitičara Dmitra Gorjevoja, „nijesu samo nepromišljeno ponašanje, već i kršenje čl. 181 Krivičnoga zakonika Ukrajine, sa zaprijećenom kaznom tri do pet godina ograničavanja slobode”. 

„Takvi pozivi i akcije klasifikuju se kao narušavanje zdravlja ljudi tokom vršenja vjerskih obreda”, kazao je Gorjevoj.

Ranije je na teritoriji Lavre postojala bolnica za zarazne bolesti, koja je, međutim, deložirana. Inicijator je bio sam Pavel, nazivajući je „bordelom".

U međuvremenu, još jedan manastir u Kijevu – Троїцький Іонинський монастир, takođe pod jurisdikcijom UPC-MP, stavljen je u karantin, nakon što je kod njegova nastojatelja, arhiepiskopa Jona Čerepanova, utvrđena infekcija koronavirusom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR