13 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 12°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Četvrtak

09.05.

16° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nove sankcije Iranu: Rusija se usprotivila, Teheran odgovorio kontra-mjerama

Svijet

Comments 0

Nove sankcije Iranu: Rusija se usprotivila, Teheran odgovorio kontra-mjerama

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Iran će reagovati recipročnim mjerama na odluku SAD o uvođenju novih sankcija protiv Teherana, i usmjeriće se na "američke pojedince i firme" koji podržavaju "terorističke" grupe, saopštilo je iransko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Islamska republika Iran kao odgovor na novi potez SAD i kao recipročnu mjeru uvešće pravna ograničenja za neke američke pojedince i kompanije koje imaju ulogu u formiranju i podršci ekstremističkih terorističkih grupa ili koji pomažu u potiskivanju nezaštićenih osoba u regionu", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Irana.

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa uvela je, podsjetimo, nove sankcije Iranu zbog njegovog programa balističkih raketa.

Iransko ministarstvo je istaklo da je "pravo iranskog naroda" razvoj raketa čija je namjena samo odbrambena i koje nose konvencionalno oružje i da je u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN.

"Svaka spoljna intervencija s tim u vezi je kršenje međunarodnog prava", dodaje se u saopštenju.

Moskva smatra da je uvođenje novih jednostranih sankcija SAD protiv Irana je kontraproduktivno, te da može da dovede do problema u realizovanju sporazuma o nuklearnom programu, kao i do opšteg zaoštravanja situacije.

"Lansiranje raketa iz Irana ne mogu da budu objektivna osnova za bilo kakve sankcione mjere, jer Iran ništa ne narušava, nema nikakvih zabrana za lansiranje raketa. Postoji samo poziv da se to ne čini u rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, koja odobrava zajednički sveobuhvatni plan dejstava. Poziv nije obaveza", rekao je izvor iz ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR