8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hapšenje desničara širom Njemačke, planirali upad u parlament, državni udar i ubistva; U sve upleteni Rusi!

Izvor: EPA, Ilustracija

Svijet

Tag Video
Comments 5

Hapšenje desničara širom Njemačke, planirali upad u parlament, državni udar i ubistva; U sve upleteni Rusi!

Izvor: N1, Index

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Dvadeset pet osoba je uhapšeno u racijama širom Njemačke, zbog sumnje da su planirali državni udar.

Kako prenosi BBC, njemački mediji pišu da su ekstremni desničari i bivši pripadnici vojske planirali upad u parlament i preuzimanje vlasti.

Njemac, koga nazivaju princom Hajnrihom XIII (71), je označen kao mozak operacije.

Među uhapšenima su pripadnici ekstremističkog pokreta „Građani Rajha“ (Reichsbürger), koji su već neko vrijeme na radaru policije zbog nasilnih ispada i rasističkih teorija zavjere. Pripadnici tog pokreta takođe odbijaju da priznaju modernu njemačku državu.

Prema izvještajima je oko 50 osoba optuženo da su pripadnici grupe koja je planirala da ukine republiku i zamijeni je novim državnim uređenjem, po ugledu na Njemačku iz 1871. godine.

Planirali i ubistva

Bivši pripadnici njemačke vojske odigrali su značajnu ulogu u organizaciji i planiranju puča, prenosi Index. Među njima su bili i nekadašnji pripadnici elitnih specijalnih jedinica. Urotnici su, objavila je kancelarija federalnog tužioca, planirali lično vladati Njemačkom. Urotnici su smatrali da svoje ciljeve mogu ostvariti samo "vojnim sredstvima i nasiljem protiv predstavnika države", što je uključivalo i ubistva.

Javna njemačka televizija ZDF objavila je da je bivši krajnje desni zastupnik Bundestaga takođe bio uključen u zavjeru te je, prema planovima pučista, trebalo biti instaliran na funkciju ministra pravosuđa.

"Princ Hajnrih " trebalo je biti vođa Njemačke nakon puča, navodi BBC.

Vojno krilo grupe trebalo eliminisati demokratska tijela na lokalnoj razini, kažu tužioci

Kako javlja BBC, istražioci su shvatili da takva teroristička grupa postoji kad je prošlog aprila otkrivena urota o otmici, u koju je bila uključena grupa koja se naziva "Ujedinjeni Patrioti". I ta grupa bila je dio scene Reichsburgera te je navodno planirala oteti ministra zdravstva Karla Lauterbacha i u isto vrijeme "stvoriti uslove građanskog rata" kako bi dokrajčila demokratiju u Njemačkoj.

Izvještaji iz Njemačke govore da su aktivni i bivši pripadnici vojske bili "značajan dio urote". Među njima su bili i bivši pripadnici elitnih specijalnih jedinica, a cilj vojnog krila grupe bila je eliminacija demokratskih tijela na lokalnoj razini, rekli su tužioci.

Pod istragom je i bivši pripadnik specijalnih snaga komandosa. Policija je pretražila njegov dom, ali i sobu u vojnoj bazi Graf-Zeppelin u Calwu, jugoistočno od Stuttgarta.

Ko je Heinrich XII, ključni čovjek urote?

Aristokrata kojeg su urotnici nazivali "princem Heinrichom XII" je 71-godišnjak, koji je, prema navodima tužioca, bio jedan od vođa pokreta za rušenje njemačke demokratije. Heinrich XII, javlja BBC, dolazi iz stare plemićke porodice poznate kao "Kuća Reuss", koja je vladala dijelovima moderne istočne njemačke države Thuringije do 1918. godine.

Svi muški članovi porodice dobivali su ime Heinrich uz pripadajući broj nakon njega.

Objavljena imena vođa pokreta, u sve upleteni i Rusi

Tužioci su objavili identitete dvojice osumnjičenih vođa pokreta. Prvi je već spomenuti Hajnrih XII P.R, a drugi Ruediger v. P.. Njemački zakoni o privatnosti zabranjuju objavu prezimena osumnjičenika. 

Njemački Der Spiegel javlja da je Hajnrih XII dobro poznati 71-godišnji pripadnik njemačke plemićke porodice, a Ruediger v. P. je 69-godišnji bivši padobranac. Prema navodima tužioca, urotnici su planirali instalirati Hajnriha XII P.R. kao novog lidera Njemačke. On je uspostavio kontakt s ruskim zvaničnicima u želji da ustanovi novi poredak u njemačkom nakon što vlada u Berlinu bude srušena. Ruskinja koju su tužitelji identifikovali kao Vitaliju B, navodno mu je pomagala.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Ana

25 desnočara i jedna Ruskinja da sruše demokratiju u Njemačkoj? Ko bi u ovo povjerovao?

Marijana

Kod nas osudjeni pa dosli na vlast podpomognuti pristalicama u drugom obliku!!! 2016 citava svjetska javnost upoznata ko su bili pucisti u Crnu Goru, imenom i prezimenom, a ambasadori prvo Njemacke pa ostalih drzava ih podrzase i u njima vide demokratsku vlast?! Ali mi nijesmo u EU!!!

domaći fašisti

U CG domaći fašiisti se nagrađuju. Doći če na red. Robija im slijedi.