15 °

max 23 ° / min 15 °

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

22° / 12°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 12°

Utorak

14.05.

20° / 14°

Srijeda

15.05.

20° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom Putina smatra odgovornim za smrt Navaljnog

Svijet

Comments 0

Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom Putina smatra odgovornim za smrt Navaljnog

Izvor: klix.ba

Autor: Antena M

  • Viber

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se osuđuje smrt ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u udaljenoj arktičkoj kaznenoj koloniji te se odgovornim smatra ruska vlada i Vladimir Putin.

Evropski parlament saopštio je da ruski predsednik Putin snosi "kriminalnu i političku odgovornost" za smrt Navaljnog i da bi trebalo da bude pozvan na odgovornost.

Dokument, odobren uz podršku 509 poslanika poziva na sankcije ne samo protiv onih koji su umiješani u smrt Navalnog, već i protiv svih onih koji su učestvovali u njegovom suđenju i osudi i bili odgovorni za uslove njegovog zatvaranja. Predlaže se da se sankcije koordiniraju sa SAD, koje su već objavile svoju listu mjera.

Navaljni, jedan od najžešćih Putinovih kritičara, umro je u zatvoru 16. februara u nejasnim okolnostima, ali čelnici Evropske Unije okrivljuju ruskog predsjednika.

"Ruska vlada i Vladimir Putin lično snose krivičnu i političku odgovornost za smrt svog najistaknutijeg protivnika Alekseja Navaljnog", navodi se u rezoluciji parlamenta koja je usvojena sa 506 glasova u skupštini od 705 poslanika.

Zastupnici su pozvali na "nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu" o okolnostima Navaljnijeve smrti.

Osim toga, Parlament je zatražio od 27 država članica EU da pojačaju podršku ruskim političkim zatvorenicima i nastave da podržavaju demokratsku opoziciju u Rusiji.

Dakako, rezolucije Evropskog parlamenta nemaju pravnu snagu i preporučljive su prirode, ali se široko koriste u EU za promovisanje i širenje određenih političkih stavova.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR