21 °

max 21 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

21° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

21° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Egipatska delegacija u Izraelu sa novim predlogom za primirje u Gazi

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Egipatska delegacija u Izraelu sa novim predlogom za primirje u Gazi

Autor: Antena M

  • Viber

203. je dan sukoba na Bliskom Istoku. U nastavku pročitajte ključne informacije.

18:41 WAFA: Spasilački timovi sumnjaju na krađu organa u Pojasu Gaze
 
Spasilački timovi koji su učestvovali u izvlačenju tijela iz masovnih grobnica otkrivenih u medicinskom kompleksu Naser u Kan Junisu, u južnom Pojasu Gaze, iznijeli su sumnje da su pripadnici izraelske vojske umiješani u krađu organa, prenosi palestinska agencija WAFA.

Ekipe su izvijestile da su pojedina tijela pronađena sa vezanim rukama i sa isječenim i zašivenim abdomenima na način suprotan uobičajenim tehnikama zatvaranja rana koje se primjenjuju u Pojasu Gaze, što je izazvalo sumnju na krađu organa.

Pronađeno je unakaženo tijelo djevojčice u hirurškoj odeći, zbog čega timovi sumnjaju da je bila sahranjena živa, saopštile su ekipe, koje su našle i tijelo druge žrtve koja je takođe nosila hirurški ogrtač.ž

18:06 Egipatska delegacija u Izraelu sa novim predlogom za primirje u Gazi
 
Egipat je u petak poslao delegaciju na visokom nivou u Izrael u nadi da će posredovati u sporazumu o prekidu vatre sa Hamasom u Gazi, izjavila su dva zvaničnika.

Istovremeno, upozorava se da bi moguća izraelska ofanziva usredsređena na grad Rafu u Gazi - na granici sa Egiptom - mogla da ima katastrofalne posljedice po regionalnu stabilnost.

Najviši egipatski obaveštajni zvaničnik Abas Kamel predvodi delegaciju i planira da razgovara sa predstavnicima Izraela o "novoj viziji" za produženi prekid vatre u Gazi, rekao je egipatski zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Kako se rat odugovlači, a broj žrtava raste, pojačava se i međunarodni pritisak na Hamas i Izrael da postignu sporazum o prekidu vatre.

Razgovori u petak će prvo biti usredsređeni na ograničenu razmjenu talaca koje Hamas drži, za palestinske zatvorenike u Izraelu i povratak značajnog broja raseljenih Palestinaca u njihove domove u sjevernoj Gazi "uz minimalna ograničenja", rekao je egipatski zvaničnik.

16:59 EU najavljuje 73 miliona dolara dodatne pomoći Gazi
 
Evropska unija objavila je kako će novi paket pomoći biti proslijeđen preko lokalnih partnera na terenu i da će se fokusirati na dostavu hrane, čistu vodu, sanitarne uslove i smještaj.

“U svjetlu kontinuiranog pogoršanja ozbiljne humanitarne krize u Gazi i stalnog porasta potreba na terenu, [Evropska] Komisija pojačava svoje finansiranje za pomoć Palestincima pogođenim tekućim ratom”, navodi se u saopštenju Unije, prenosi AJB. 

“Ova podrška povećava ukupnu humanitarnu pomoć EU na 193 miliona eura za Palestince u potrebi unutar Gaze i cijele regije 2024.”

12:40 Propalestinski aktivisti na Univerzitetu Warwick postavili šatorski kamp
 
Propalestinski aktivisti sa Univerziteta Warwick u Ujedinjenom Kraljevstvu objavili su da su zauzeli trg i formirali kamp.

“Dok Univerzitet Warwick nastavlja odbijati naše zahtjeve za prekidom veza s genocidom, ustajemo zajedno s kolegama studentima širom svijeta, od Columbie, New Yorka, Pariza, do Sydneya. Kažemo da nema rada kao i obično sve dok Warwick sponzorira kolonijalni genocid,” napisala je grupa Warwick Stands for Palestine na X-u.

Posljednjih sedmica, studentski aktivisti širom svijeta postavili su šatorske kampove u kampusima i pozvali na prekid rata u Gazi i na to da njihove institucije prekinu veze s izraelskim univerzitetima.

10:21 Rot: Izrael nije zainteresovan za međunarodnu istragu masovnih grobnica u Gazi
 
Izraelsko blokiranje ulaska istražitelja u Pojas Gaze ometa nezavisnu istragu o nedavno otkrivenim masovnim grobnicama, rekao je Kenneth Rot za Al Jazeeru.

Rot, gostujući profesor na Univerzitetu Princeton i bivši izvršni direktor Human Rights Watcha (HRW), rekao je da je moguće provesti istragu masovnih grobnica čak i usred rata.

“To bi zahtijevalo jednostavno saradnju obje strane, ali Izrael ne želi dopustiti takve vrste nezavisnih istraga”, rekao je Roth.

“Samo želi pomesti problem pod tepih ili će reći da će sami sebe istražiti”, rekao je, dodajući da takav proces obično završi tako da izraelske vlasti nikoga ne smatraju odgovornim.

10:03 Kretanje izraelskih trupa smatra se pripremom za napad na Rafah
 
Palestinski borci gađali su izraelske snage koje djeluju u “koridoru Netzarim” minobacačima i improvizovanim eksplozivnim napravama (IED) u četvrtak, dok su dvije jedinice izraelskih rezervista zamijenile brigadu Nahal u očiglednoj pripremi za očekivanu kopnenu invaziju na Rafu.

Institut za proučavanje rata (ISW) i Projekat kritičnih prijetnji (CTP), dva istraživačka centra sa sjedištem u SAD-u, rekli su da je Nahal, jedna od glavnih izraelskih pješadijskih brigada, prenijela odgovornost za operacije u području koridora (prostor se sastoji od 6,5 km ceste koju su izgradili Izraelci i presijeca Pojas Gaze sjeverno od juga), na rezervne oklopne i pješadijske brigade.

Prema radiju izraelske vojske, “brigada Nahal odmoriće se kako bi se pripremila za izraelske operacije u Rafi”, navodi se u najnovijem zajedničkom izvještaju ISW/CTP.

08:07 Univerzitet Columbia odustao od roka za uklanjanje protestnog kampa
 
Univerzitet, u čijem je kampusu oko 200 studenata postavilo propalestinski protestni kamp, saopćio je da neće primijeniti rok koji je odredio preko noći za demontiranje kampa, jer nastavlja pregovore s demonstrantima.

“Razgovori su pokazali napredak i nastavljaju se prema planu”, stoji u izjavi predsjednika univerziteta Minouche Shafika. “Mi imamo svoje zahtjeve; imaju svoje”. U izjavi se takođe negira da je njujorška policija pozvana u kampus.

Univerzitet Columbia u New Yorku bio je prvi univerzitet na kojem su prošle sedmice izbili veliki protesti zbog rata u Gazi. Protesti su se od tada proširili na desetine univerzitetskih kampusa diljem SAD-a, a policija je uhapsila više od 550 ljudi kako bi razbila mirne skupove i pokušala očistiti kampove.

07:32 Stotine tijela izvučeno je iz masovnih grobnica u Gazi
 
Dopisnik Al Jazeere Tareq Abu Azzoum izvještava o potresnim otkrićima masovnih grobnica u Pojasu Gaze.

Dr. Muhammad Mugheir, iz Civilne zaštite Gaze, pokazao je novinarima videozapise rođaka dok su identifikovali ostatke svojih najmilijih među stotinama tijela koja su ekshumirana, uključujući i tijela sa znakovima mučenja i pogubljenja.

Tijela u masovnim grobnicama imala su ruke vezane na leđima, uključujući i jedno s metkom u glavi.

Vlasti u Gazi sada traže nezavisnu, međunarodnu istragu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR