27 °

max 27 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

22° / 15°

Nedjelja

26.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uhapšeno oko 130 propalestinskih demonstranata na Univerzitetu u Masačusetsu

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

Uhapšeno oko 130 propalestinskih demonstranata na Univerzitetu u Masačusetsu

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Policija je u utorak uveče uhapsila oko 130 ljudi na Univerzitetu Masačusets Amherst nakon što su propalestinski demonstranti odbili da sklone logor u kampusu i napuste to područje.

Ovo je drugi kamp koji se formira u kampusu u Amherstu, a inspirisani su demonstracijama na Univerzitetu Kolumbija.

Organizatori protesta u Amherstu rekli su za WBZ-TV da su njihove demonstracije bile odgovor na to što je Izrael zauzeo prelaz Rafa između Gaze i Egipta.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je za CBS News da je stav Bijele kuće bio da Izrael „ne bi trebalo da pokrene veliku kopnenu operaciju u Rafi“, gdje se trenutno nalazi 1,3 miliona Palestinaca.

Kancelar UMass u Amherstu Havijer Rejes rekao je u da je zamolio policiju da rastjera masu i demontira kamp nakon što su demonstranti „odbili ponude za nastavak građanskog diskursa“.

„Da budem jasan – uključivanje organa za sprovođenje zakona je apsolutno posljednje sredstvo- Tužno mi je što večeras šaljem ovu poruku, ali se nadam da će naša zajednica u kampusu istrajati da pronađe zajednički jezik i da se okupi u ovim izazovnim vremenima“, rekao je Rejes.

Rejes je rekao da je tokom ranijeg sastanka u utorak rekao demonstrantima da će Upravni odbor razmotriti poziv raskid univerziteta sa firmama koje su vezane za ministarstvo odbrane. Rekao je da su studenti odbili ponudu.

U saopštenju UMass-a nije navedeno da li bi uhapšeni učenici mogli da se suoče sa posljedicama i reakcijom Univerziteta.

U drugom dijelu države, Tehnološki institut Masačusetsa saopštio je u utorak da su u toku „desetine privremenih suspenzija“ nakon što su demonstranti srušili ogradu oko kampusa.

Predsjednica MIT-a Sali Kornblut upozorila je studente da bi mogli da se suoče sa momentalnom suspenzijom i da im bude zabranjeno da prisustvuju ceremoniji diplomiranja ako ne napuste kampus.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR