21 °

max 25 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

22° / 13°

Subota

25.05.

24° / 14°

Nedjelja

26.05.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UN usvojile rezoluciju da SB ponovo razmotri i podrži članstvo Palestine. Crna Gora glasala za rezoluciju

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

UN usvojile rezoluciju da SB ponovo razmotri i podrži članstvo Palestine. Crna Gora glasala za rezoluciju

Autor: Antena M

  • Viber

217. je dan sukoba na Bliskom Istoku.

U nastavku pratimo dešavanja:

23:08 Britanska misija pri UN-u: "Mora postojati odgovornost za kršenje međunarodnog prava."

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija danas je pozvao na istragu masovnih grobnica otkrivenih u Pojasu Gaze.

Grobnice s nekoliko stotina tijela otkrivene su blizu bolnica Naser u Kan Junisu i Al Šife u gradu Gazi proteklih sedmica.

Prošlog mjeseca, kancelarija visokog predstavnika UN-a za ljudska prava, kojem je izvor bila palestinska civilna odbrana, rekao je da su neka tijela pronađena svezanih ruku.

Bolnice i druge zdravstvene ustanove imaju pravo na posebnu zaštitu prema međunarodnom humanitarnom zakonu.

Izraelska strana kaže da su neutemeljene optužbe da su izraelske snage zakopale tijela Palestinaca. Izraelski vojnici tek su pregledali grobnice u potrazi za izraelskim taocima, tvrde izraelski zvaničnici.

"Savjet bezbjednosti UN-a poziva na trenutnu, nezavisnu, cjelovitu, sveobuhvatnu, transparentnu i nepristranu istragu masovnih grobnica otkrivenih uz zdravstvene ustanove Naser i Al Šifa u Gazi", navodi se u saopštenju britanske misije pri UN-u.

21:52 Ministarstvo zdravlja Hamasa: Ubijeno skoro 35.000 Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze

Najmanje 34.944 Palestinaca je ubijeno i 78.572 je ranjeno u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Hamasa.
Izraelski mediji navode da se bilans žrtava ne može nezavisno potvrditi i da je najmanje 15.000 naoružanih pripadnika Hamasa ubijeno u sukobu.

Izrael tvrdi da je takođe oko 1.000 palestinskih ekstremista ubijeno u toj zemlji kada su se preko granice ubacili iz Gaze.

Ministarstvo zdravlja na palestinskoj teritoriji je više puta reklo da su većina poginulih žene i djeca, ali nije pravilo razliku između naoružanih ljudi i civila.

Od početka rata poginuo je 271 izraelski vojnik u kopnenoj ofanzivi u Gazi.

19:39 143 zemlje glasale za rezoluciju da se Palestincima daju nova prava i privilegije

Generalna skupština UN danas je velikom većinom glasova usvojila istorijsku rezoluciju da se Palestincima daju nova prava i privilegije i pozvala Savet bezbjednosti da ponovo razmotri njen zahtjev da postane 194. članica svjetske organizacije.

Za rezoluciju su glasale 143 zemlje, devet je bilo protiv, a 25 su se uzdržale.

Od zemalja regiona Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija i Slovenija su bile za. Uzdržane su bile Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Albanija.

Od velikih sila rezoluciju su podržale Rusija, Kina Francuska, protiv su bile Sjedinjene Američke Države, a Njemačka i Velika Britanija su bile uzdržane.

snovu teksta danas usvojene rezolucije Palestina sada ima prava da predlaže i kosponzoriše predloge i amandmane u Generalnoj skupštini.

Predstavnik Palestine će takođe sjedeti među predstavnicima zemalja članica, pored ostalog.

Najnovija rezolucija pokazuje stav svijeta o tome da li bi Palestina trebalo da dobije članstvo u UN, komentarišu agencije.

Ambasador Izraela pri UN-u Gilad Erdan, je tokom rasprave  optužio UN za pokušaj primanja "terorističke države" u svoje članstvo predvođene "Hitlerima našeg vremena".

Erdan je kritikovao rezoluciju, posebno jer se odvija tokom sedmica sjećanja na holokaust u Izraelu:

"Upravo je tokom našeg svete sedmice ovo besramno tijelo odlučilo nagraditi moderne naciste pravima i privilegijama?", kazao je Erdan.

Erdan je dodao da će palestinsku državu voditi "Hitler našeg vremena".

"Upravo ćete dati privilegije i prava budućoj terorističkoj državi Hamas. Otvorili ste UN za moderne naciste, za genocidne džihadiste koji su se posvetili uspostavi islamske države protiv Izraela i regije", dodao je Erdan, navodeći da bi takva država ubila "svakog Jevreja muškarca, ženu i dijete".

16:26 U vazdušnom napadu na Rafu ranjen član osoblja SZO i ubijena njegova nećakinja
 
Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus kazao je da su član osoblja Svjetske zdravstvene organizacije, njegova supruga i jedno dijete ranjeni u vazdušnom napadu koji je uništio njihovu kuću u Rafi u srijedu.

Sedmogodišnja nećakinja člana osoblja je ubijena, napisao je na X-u, prenosi Al Džazira. 

"Ovo je još jedan poražavajući primjer koliko je nesigurno u Rafi i širom Gaze", napisao je.

"Pozivamo na zaštitu svih humanitarnih radnika i civila. Pozivamo na prekid vatre."

12:32 UN o stanju u Gazi: ‘Nivo vanrednog stanja bez presedana’
 
Agencije UN-a saopštile su da bi sve manje zaliha hrane i goriva mogle dovesti do toga da se u narednim danima obustave operacije pružanja pomoći u Pojasu Gaze jer ključni prelazi ostaju zatvoreni.

Obustava bi mogla prisiliti bolnice na zatvaranje i dovesti do još veće pothranjenosti, upozorili su.

Situacija u Gazi dosegla je “nivo vanrednog stanja bez presedana”, rekao je novinarima na brifingu Georgios Petropoulos, rukovodilac UN-ovog Kabineta za koordinaciju humanitarnih poslova u Gazi.

10:18 Izraelske trupe dižu u vazduh zgrade u Rafi, artiljerija gađa grad Gazu
 
Izraelske snage sprovode operacije dizanja u vazduh zgrada u istočnom dijelu grada Rafe, izvještavaju reporteri Al Jazeere Arabic.

Prijavljeno je i intenzivno artiljerijsko granatiranje četvrti Sabra i Zeitoun u gradu Gazi.

07:27 Pregovori o primirju u Gazi: Hamas kaže da je ‘lopta u potpunosti’ na terenu Izraela
 
Francuska informativna agencija AFP izvještava da je Hamas rano u petak objavio da je njegovo izaslanstvo koje je prisustvovalo pregovorima o prekidu vatre u Gazi u Kairu napustilo grad i otputovalo u Katar, te su dodali da je “lopta sada potpuno” na terenu Izraela.

“Pregovaračko izaslanstvo napustilo je Kairo i uputilo se u Dohu. U praksi, okupacija [Izrael] je odbacila prijedlog koji su podnijeli posrednici i iznijela primjedbe na nekoliko centralnih pitanja”, rekla je grupa u saopštenju, dodajući da stoji uz prijedlog o prekidu vatre.

07:00 Generalna skupština UN-a ponovo o kandidaturi Palestine za članstvo
 
Generalna skupština UN-a sastaće se u petak kako bi raspravljala o nacrtu rezolucije o ponovnom razmatranju kandidature Palestine za članstvo u toj organizaciji i dodjeljivanju dodatnih prava, prenosi Tanjug pozivajući se na Anadoliju.

Prema informacijama do kojih je došla turska agencija, novu rezoluciju, koja će biti predstavljena Generalnoj skupštini na glasanje, predlažu Ujedinjeni Arapski Emirati. Naglašava se kako “Palestina ispunjava kriterijume za članstvo, prema članu 4. Povelje UN-a” i da zato “treba biti primljena”.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR