27 °

max 35 ° / min 22 °

Petak

14.08.

35° / 22°

Subota

15.08.

33° / 23°

Nedjelja

16.08.

33° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

33° / 22°

Utorak

18.08.

33° / 22°

Srijeda

19.08.

31° / 22°

Četvrtak

20.08.

31° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Migranti ušli u kamion Bosanca dok je spavao, carina ga brutalno kaznila

Region

Comments 0

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Migranti ušli u kamion Bosanca dok je spavao, carina ga brutalno kaznila

Nevjerovatno iskustvo proživio je vozač iz Bosne i Hercegovine kojem su dok je spavao na odmorištu Novska migranti ušli u kamion, a onda ga je zbog toga carina brutalno kaznila.

Vozač kamiona Samir Džigal krenuo je u utorak šleperom iz Konjica u Bosni i Hercegovini prema Austriji. Prevozio je matice za auto industriju i alate za bušenje. Na hrvatskoj granici carinici su mu stavili sajlu s obilježjem carine što je standardna procedura. 

Nakon što je ušao u Hrvatsku, vožnju je nastavio autocestom A3 u smjeru Zagreba. Kada mu je tahograf pokazao da se dozvoljeno vrijeme za volanom bliži kraju stao je kako bi napravio zakonom propisanu pauzu.

Kako je ispričao za Index.hr, kamion je zaustavio na odmorištu Novska.

“To je bilo negdje 15 minuta nakon ponoći. Parkirao sam kamion na odmorištu da napravim pauzu. Prema pravilima, morao sam odmoriti do 9:15 sati. Legao sam i zaspao u kamionu. Oko 2:15 me nešto probudilo, primijetio sam da mi nešto klepeće na karoseriji. Izašao sam iz kabine i vidio tri migranta da stoje. Probudio sam kolegu vozača na parkingu da ne idem sam pred njih. Kada smo im se približili, ta trojica su pobjegli u šumu”- ispričao je Samir. 

Približio se, priča dalje, kamionu i vidio da je sajla prerezana. Odmah je posumnjao da su migranti ušli u kamion i istog trena nazvao policiju. Došla je granična policija iz Novske, a Samir im je rekao da sumnja da su u kamionu migranti. 

Na policijski zahtjev otvorio je zadnja vrata kamiona, a i on i policajci imali su što da vide. Unutra su bila četri migranta. Nijesu imali nikakva dokumenta ni telefone, priča Samir.

Uspio ih je i fotografisati. Policija je migrante smjestila u policijski kombi, a Samir ih je zamolio da jave carini da je carinska sajla prerezana. 

“Oko pet je došla carina, mobilna jedinica iz Zagreba. Rekli su mi da moram voziti za njima. Rekao sam da mi još uvijek nije isteklo zakonsko vrijeme za odmor, ali to ih nije zanimalo. Dovezli su me do Bregane”, priča vozač.

“Odbili smo plaćanje i rekli da želimo na sud. Odvezli su nas na sud na Velesajam. Tamo su Samiru oduzeli pasoš. Sutkinja je presudila da mora platiti preko 5,500 eura”- ispričao je vlasnik. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR