23 °

max 33 ° / min 20 °

Srijeda

08.07.

33° / 20°

Četvrtak

09.07.

36° / 20°

Petak

10.07.

37° / 21°

Subota

11.07.

37° / 22°

Nedjelja

12.07.

35° / 23°

Ponedjeljak

13.07.

32° / 22°

Utorak

14.07.

33° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pendarovski: Bez garancija Pariza za pregovore sa EU

Region

Comments 0

Izvor: b92

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Pendarovski: Bez garancija Pariza za pregovore sa EU

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski nakon susreta sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom rekao je da su imali otvoren i dinamičan razgovor.

Kaže da nije dobio garancije Pariza o datumu za pregovore sa EU.

Kako se navodi u saopštenju kabineta makedonskog predsjednika, Makron je Pendarovskom rekao da traži vrijeme za unutrašnje reforme EU.

Prema rečima Pendarovskog, Francuska je već podnijela prijedlog, takozvani "non pejper", zemljama članicama EU o reformi metodologije pristupnih pregovora o učlanjenju, koju Makron zahtijeva prije početka pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Makron se već bavi novom metodologijom. Oni su predložili non pejper zemljama članicama EU pre nedelju dana, i očekuju u toku narednih mjesec dva, da dobiju komentare drugih zemalja, odnosno amandmane. Načelno, on smatra da bi nova metodologija trebalo da bude usvojena najkasnije do marta 2020.", izjavio je Pendarovski nakon susreta sa francuskim predsjednikom u Parizu na marginama Pariskog mirovnog foruma.

Pendarovski takođe kaže da mu je Makron rekao da mogu da očekuju konačnu odluku o početku pregovora u maju na Samitu EU u Zagrebu, ali mu nije dao garancije da će odluka biti pozitivna.

"Sve opcije su otvorene, s tim što je Makron na sastanku jasno rekao da je odlaganje posljedica toga što je EU potrebno više vremena. On mi je rekao da su njegova stara zalaganja produbljenje EU i promena metodologije, ali da može da ide sve to paralelno, te da Sjeverna Makedonija sada želi samo otvoranja i da mu je to jasno", navodi Pendarovski i dodaje da ni u jednom trenutku francuski predsjednik nije ponudio dodatne reforme, niti zakon o tužilaštvu kao uslov za otvaranje pregovora.

Takođe, prema riječima Pendarovskog, Makron nije pominjao nijednu drugu alternativu punopravnom članstvu u EU.

Pendarovski je takođe najavio da će Makron posjetiti Sjevernu Makedoniju u prvoj polovini 2020., zaključuje se u saopštenju kabineta predsjednika Sjeverne Makedonije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR