25 °

max 33 ° / min 20 °

Srijeda

08.07.

33° / 20°

Četvrtak

09.07.

36° / 20°

Petak

10.07.

37° / 21°

Subota

11.07.

37° / 22°

Nedjelja

12.07.

35° / 23°

Ponedjeljak

13.07.

32° / 22°

Utorak

14.07.

33° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pogledajte snimak koji trese Srbiju: "Ruski obavještajac je van zemlje"

Izvor: Ilustracija, EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Region

Tag Video
Comments 0

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Pogledajte snimak koji trese Srbiju: "Ruski obavještajac je van zemlje"

Ruski obavještajac Georgij Kleban sa snimka je sada van Srbije, rekao je večeras Relja Željski, načelnik Uprave za analitiku BIA.

Željski je potvrdio za RTS i da domaće bezbjednosne službe znaju identitet osobe nazvane "visokim zvaničnikom sa oficirskim činom", kao i šta je bio predmet trgovine, ali nije želio da o tome govori, jer se time zadire u "osjetljivu teritoriju operativnog prikupljanja i analiziranja podataka".

BIA je ranije danas potvrdila da je snimak autentičan. Željski je rekao da su scene koje se vide na snimku “česte u obavještajnim krugovima” i da domaće obavještajne službe sklapaju mozaik sa svim detaljima u vezi sa njim.

Podsjetimo, ruski diplomata i pripadnik vojne obavještajne službe Georgij Kleban je akter snimka na kojem se vidi kako daje novac jednom navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije, koji je njegova obavještajna veza u toj zemlji.

Na video-snimku, objavljenom i na Jutjubu, vidi se susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih. Navodni “ruski obavještajac” daje plastičnu kesu “srpskom agentu”, koji tu kesu ostavlja u parkiranom automobilu. Dvojica muškaraca zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju.

Kada muškarac, označen u opisu video-snimka kao “srpski agent”, nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem, piše Radio Slobodna Evropa.

"Ovo je veoma realna situacija i začudili biste se koliko često se ona dešava na ulicama Beograda i drugih gradova svijeta", rekao je Željski, dodavši da scene grljenja agenta sa snimka "nisu neočekivane niti spektakularne".

Načelnik Uprave za analitiku BIA naveo je i da bezbjednosne službe sagledavaju sve aspekte ovog slučaja, da je vrh države o svemu obaviješten i da će javnosti sve biti mnogo jasnije sjutra nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

"Dosta znamo o ovom slučaju, i ne samo o njemu", naveo je Željski.

"Ruski obavještajac se ponaša prirodno na ovom snimku, a trenutno je van teritorije Srbije. Ovakvi odnosi mogu da izgledaju ovako, a obavještajci mogu da budu veoma maštoviti. Ovo je jedan u nizu načina na koji rade pripadnici obavještajnih struktura i njihovih agenturnih pozicija, da ih tako nazovemo", istakao je.

Željski ističe i da ne treba steći utisak da na području Srbije djeluje samo ruska obavještajna služba, jer je on pogrešan, niti da je to “usamljen slučaj”.

"Naprotiv, na teritoriji Srbije, iako to zvuči kao teorija zavjere, trenutno djeluje veliki broj obavještajno-bezbjednosnih sistema, kako najmoćnijih zemalja svijeta, poput SAD, Ruske Federacije, Velike Britanije i Kine, tako i zemalja iz okruženja poput Hrvatske i Albanije, ali se tu ne završava taj spisak. Mi smo zemlja koja se nalazi u veoma specifičnom trenutku, u veoma teškim okolnostima, a naše državno rukovodstvo, na čelu sa predsjednikom Vučićem pod velikim je pritiskom da odustane od određenih strateških pravaca i kursa koje je zauzelo", kaže Željski.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR