11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tači odbio poziv Rame na sastanak o "mini Šengenu", optužio Srbiju za "genocid na Kosovu"

Region

Comments 0

Tači odbio poziv Rame na sastanak o "mini Šengenu", optužio Srbiju za "genocid na Kosovu"

Izvor: Beta

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Predsjednik Kosova Hašim Tači odbio je danas poziv premijera Albanije Edija Rame da učestvuju na sastanku o "mini Šengenu" 21. decembra u Draču, gdje su najavljeni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev.

Ovo je drugi put da Tači odbija da učestvuje na tim sastancima. Prethodno je odbio poziv Zaeva za sastanak u Ohridu.

Tači je na Fejsbuku napisao da "dok Srbija negira zločine koje je izvršila prema građanima Kosova i ne priznaje Kosovo kao državu, da inicijative za regionalnu saradnju nemaju smisla".

"Okolnosti koje su onemogućile učešće Republike Kosovo na prvom sastanku koji je održan u Novom Sadu i na drugom koji je održan u Ohridu se nijesu promijenile. Zbog toga ja kao predsjednik Republike Kosovo u ime državnih institucija odbijam učešće na trećem sastanku ove regionalne inicijative", napisao je Tači. 

"Srbija je izvršila genocid nad građanima Kosova i danas ne samo da negira izvršene zločine već nastavlja da ne priznaje postojanje naše države. U takvoj situaciji pozivi na inicijative o regionalnoj saradnji su bez smisla", ocijenio je on.

"Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju državu Kosovo. To podrazumijeva da ove dvije zemlje ne žele dobrosusjedstvo i saradnju sa Kosovom. Dokle god ne bude međusobnog priznanja sa ovim državama, ne može biti napretka u regionalnoj saradnji", ocijenio je kosovski predsjednik.

Vršilac dužnosti premijera Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u utorak da nije dobio poziv Rame za sastanak o "mini Šengenu" 21. decembra u Draču, "ali i da ga je dobio, ne bi išao".

Na ovu izjavu Haradinaja Rama je u srijedu uveče rekao da je poziv za učešće na regionalnom samitu upućen predsjedniku Tačiju pošto na Kosovu još nema nove vlade. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR