20 °

max 21 ° / min 12 °

Četvrtak

01.10.

21° / 12°

Petak

02.10.

23° / 15°

Subota

03.10.

27° / 18°

Nedjelja

04.10.

22° / 20°

Ponedjeljak

05.10.

22° / 18°

Utorak

06.10.

20° / 16°

Srijeda

07.10.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Seks skandali tresu SPC: Orgije, silovanja, podvođenje

Izvor: nova.rs

Region

Comments 4

Izvor: nova.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Seks skandali tresu SPC: Orgije, silovanja, podvođenje

Slučaj silovanja studentkinje Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, koju je, kako se sumnja, seksualno napastvovao prodekan za nastavu ove ustanove Vladimir Vukašinović, samo je jedan od brojnih seks skandala koji proteklih godina potresaju Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC).

Nereakcija patrijarha SPC Irineja, koji je riječima da je "načuo neke stvari, provjeravao, ali da nije mogao da dobije dovoljno potvrda za optužbe zbog silovanja", čime je, takoreći, zaokružio stvar što se toga tiče, i nije toliko iznenađujuća ukoliko se uzmu u obzir pređašnji slučajevi seks afera unutar Srpske pravoslavne crkve, piše nova.rs. 

Srpska javnost još se živo sjeća slučaja vladike Vasilija Kačavende, koji je optužen za pedofiliju i podvođenje maloljetnih dječaka, a za koji niko dosad nije odgovorao. Slučajnost ili ne, ali Kačavenda je podnio ostavku zbog bolesti i to baš u trenutku kada je u javnosti isplivao snimak na kome je on intiman sa jednim mladićem.

Naime, 2013. u javnost su procurjela četiri audio-snimka razgovora između jednog mladića i sveštenika, koji je, navodno, za vladiku Vasilija Kačavendu podvodio dječake. U nekoliko telefonskih razgovora, sveštenik je ubjeđivao mladića da se vidi s vladikom i ugovarao susret u jednom hotelu.

Na posljednjem snimku čuje se i Kačavenda, koji kaže da mu je drago što je mladiću bilo "ekstra". Ipak, vladika je tvrdio da mu je gej afera namještena.

Ni dvije godine kasnije, skandali nijesu zaobišli Kačavendu. Đakon Bojan Jovanović, odnosno otac Serafim, prilikom gostovanja u emisiji "Život priča" otkrio je da su u dvoru Kačavende pravljene razne žurke i pijanke, kao i da je gledao kako su igumani podvodili mladiće. Jovanović je tada tvdio i da je vidio prebijanje onih koji su pričali da je vladika pedofil i homoseksualac.

"Dovođeni su dječaci bez roditelja, iz siromašnih porodica, i nijedan nije smio biti stariji od 11 godina", govorio je Jovanović.

Ovo nije bila jedinstvena optužba na račun Kačavende. Ostaće upamćen i slučaj dječaka Milića Blaženovića, koji se, prema tvrdnjama Jovanovića, ubio, jer više nije mogao da trpi seksualno zlostavljanje od vladike. Ipak, i pored brojnih višegodišnjih optužbi, crkveni velikodnostojnik nikada nije krivično odgovarao za pomenute navode, a Sinod SPC ga je penzionisao 2013. godine iz, kako je tada navedeno, "zdravstvenih razloga", piše nova.rs. 

Za razliku od Kačavende, vladika vranjski Pahomije Gačić optužen je 2002. za seksualno zlostavljanje četvorice maloljetnika. Dječaci su optužili Pahomija za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske, a krivične prijave protiv visokog crkvenog starješine podnijeli su 31. decembra 2002. 

Trojica dječaka tada su imala manje od 14 godina, a jedan je bio stariji. U krivičnoj prijavi i svojim ispovijestima 8. januara 2003. godine, kada se saznalo za ovaj skandal, mladići su naveli da ih je vladika pipkao, mazio, tjerao ih da se "druže", što su oni odlučno odbili. Ipak, poslije višegodišnjeg postupka, 2006., Pahomije je oslobođen zbog zastare predmeta.

Desetak godina kasnije, marta 2013. godine, vladika Pahomije susreo se sa novim optužbama. Naime, tada je Osnovno javno tužilaštvo u Vranju protiv njega pokrenulo istražni postupak zbog novih optužbi za seksualno zlostavljanje, a za koje ga je optužio magacioner u Eparhiji Nemanja S. (31).

Napastvovanje se navodno desilo 2003. a mladić je tada ispričao da je o svemu ovome ćutao devet godina iz straha.

I pored brojnih optužbi i ovaj slučaj prošao je identično kao i prethodni, bez ikakvih sankcija. Tako je godinu kasnije tužilaštvo utvrdilo da u ovom slučaju nema razloga za pokretanje krivičnog postupka, a Pahomije je ostao na poziciji episkopa vranjskog. 

Širu srpsku javnost svojevremeno je uzburkao i slučaj nekadašnjeg starješine manastira Hopovo, Ilariona, svetovno Jovana Mišića, koji je 2001. godine uhapšen zbog sumnje da je u Sremskim Karlovcima izvršio nedozvoljene polne radnje nad maloljetnim dječacima. Starješina je najprije osuđen na 10, a potom i na 12 mjeseci zatvora, ali je Vrhovni sud poništio tu presudu, a predmet je, u međuvremenu, kao i većina drugih, zastario.

Prije dvije godine Sprsku pravoslavnu crkvu potresao je još jedan skandal. Naime, krajem 2018. uhapšen je rumski sveštenik Goran T., nakon što su se u javnosti pojavile pornografske fotografije njega i ženske osobe, koja mu nije supruga. Ipak, u slučaju ovog sveštenika u pitanju je bilo "samo" nedolično ponašanje.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Marica

23.05 1999 datum koji boli!!!Ja kao sestra pokojnog Milica imala bih mnogo toga da kazem ali bol je toliko velika da nemam snage da se vracam u proslost!Kad procitam ovako nesto o njemu svi bi nesto da kazu a jedino porodica zna istinu!

Zoran

Vazno da spc podrzava sizofrenog av i mogu da rade sta im je volja.Bruka i sramota .

Montenegrina

Neka sad dobro razmisle ovi nasi litijasi za kim idu?Prljavi ves izlazi pomalo na vidjelo isko se irinej dobro trudi da to zabasuri.A bas on bi trebao da pokrene istrage o tim dogadjajima ako misli o “cistom obrazu”Spc!Ne moze se sakriti nista gospodo popovi!A i mnogo ste se osilili!