10 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šmit: Ratne zločince ne odlikuje junaštvo, moja je zemlja to morala na težak način naučiti

Izvor: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Region

Comments 0

Šmit: Ratne zločince ne odlikuje junaštvo, moja je zemlja to morala na težak način naučiti

Izvor: klix.ba

Autor: Antena M

  • Viber

Budući visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, a trenutni član njemačkog Bundestaga Kristijan Šmit, prokomentarisao je jučerašnju konačnu presudu Ratku Mladiću kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine u BiH.
 
Šmit ističe da je Mladić jedan od glavnih odgovornih za masakre koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini početkom 1990-ih godina te podsjetio na ulogu međunarodne zajednice.

"Gorko iskustvo je da su ratni zločini i genocid bili mogući u Evropi krajem 20. stoljeća. Tada je međunarodna zajednica oklijevala predugo prije intervencije u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Tek je nakon genocida u Srebrenici u julu 1995. međunarodna zajednica intervenisala, omogućivši Dejtonski mirovni sporazum krajem 1995. godine", rekao je on.

Istakao je da je rad Haškog suda za ratne zločine od neprocjenjive važnosti za ljude u Bosni i Hercegovini, a takođe i za ljude širom svijeta.

"Ovaj sud stavlja do znanja da za ratne zločine ne mogu postojati opravdanja. Bez strogog progona počinilaca i bez otvorenog pristupa ne može biti dugoročne stabilnosti. Riječ je o individualnoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, posebno za genocid, bez obzira na porijeklo, rang ili druge izgovore, za ono što genocid jeste: čisto brutalno nehumano nasilje. Za to ne postoji opravdanje", rekao je budući visoki predstavnik.

On navodi da "svi građani Bosne i Hercegovine imaju pravo na miran suživot i imaju pravo znati šta se desilo i da u budućnosti neće biti nasilja, terora i razaranja".

"Stoga ratne zločince ne odlikuje junaštvo. Moja je zemlja to morala na težak način naučiti, razumjeti i prevladati. Međunarodna zajednica je puno pomogla. Odgovorni moraju raditi u uskoj saradnji s civilnim društvom. Moraju se odlučno suprotstaviti prikrivanju ili čak poricanju zločina", zaključio je Šmit. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR