27 °

max 37 ° / min 24 °

Petak

30.07.

37° / 24°

Subota

31.07.

39° / 22°

Nedjelja

01.08.

40° / 24°

Ponedjeljak

02.08.

38° / 24°

Utorak

03.08.

38° / 23°

Srijeda

04.08.

38° / 25°

Četvrtak

05.08.

35° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
David: Rijaliti – osmišljeni politički projekat i posljedica „vladavine najgorih“

Izvor: RFE

Region

Comments 1

David: Rijaliti – osmišljeni politički projekat i posljedica „vladavine najgorih“

Izvor: Beta/AP

Autor: Antena M

  • Viber

Književnik Filip David izjavio je da su rijaliti programi sastavni dio vladajućeg „kulturnog modela“, a da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odabrao televiziju koja ih emituje za komunikaciju s narodom, „svjesno se uklapajući u skandalozni oblik manipulisanja niskim strastima od kojih se svakako treba ograditi, a ne podržavati ih“.

„(Rijaliti programi) nisu nimalo bezazleni. Ovi programi su zasnovani na primitivizmu i prostakluku koji se šire brzinom pandemije. Psovački rječnik, fizički obračuni, vrijeđanja i ponižavanja, pornografija. (…) To jeste ‘osmišljeni politički projekat’ ali i prirodna posljedica ‘vladavine najgorih’“, kazao je David za nedjeljenik NIN.

Na pitanje o razlici u populizmu devedsetih i danas, David je rekao da suštinske razlike nema i da je populizam najčešće uvod u diktaturu i da počiva na društvu lažnih vrijednosti, na krhkim temejima laži i napravde, suspenziji važnih institucija i povlađivanju lošem ukusu.

„Više puta sam citirao ozbiljne istraživače i teoretičare fašizma koji ukazuju da su najvidljiviji elementi fašizma u svakoj epohi populizam, militarizacija, nacionalizam, zloupotreba institucija, pojava autoritarnih vođa“, istakao je on.

Dodao je da je glavna odluka populizma „i njegovih protagonista“ u uprošćenom shvatanju da su svi problemi unutrašnje i spoljne politike i glavnih međunarodnih odnosa isključivo zavisi od efikasnosti propagande, vlasti nad medijima, sposobne policije i moćne vojske.

„A iza nacionalnih, patriotskih, rodoljubivih i interesa socijalne pravde, pomaljaju se grubi, sebični partijski i dominantni lični interesi. Očuvanje i sticanje vasti važnije je od istine, od morala, od elementarnog poštenja“, istakao je on.

Komentarišući ideju „srpskog sveta“, o kojoj često govori ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, David je rekao da bi bilo naivno vjerovati da je tu sintagmu smislio Vulin i da bi smio da je izgovori da nije dobio „blagoslov sa najvišeg mjesta“.

„Svi bliski saradnici Vučića govore isključivo ono što predsjednik misli. ‘Srpski svet’ izaziva blagu jezu kod naših susjeda, a vjerujem i u Evropi jer nas vraća u devedesete, u ratne tlapnje o Velikoj Srbiji, Velikoj Hrvatskoj i Velikoj Albaniji“, naglasio je on.

Govoreći o opoziciji u Srbiji, David je ocijenio da je ona međusobno posvađana, bez jasnog političkog programa i sklona demagogiji.

„Bojkot nije uspio, a bojkotaška opozicija tvrdoglavo opstaje na uvjerenju da je bojkot uspio. Izgubljeno je i ono što je ranije mukom stečeno, nekoliko gradova, nekoliko važnih beogradskih opština, poslanička mjesta u Skupštini odakle se ipak mogao čuti nekakav glas protesta. A šta je dobijeno? Ništa. I šta slijedi? Opet bojkot? Tako se može unedogled“, kazao je on.

David je naveo da postoje lokalne grupe, manji pokreti, vrijedni pojedinci i ekološki protesti, ali da nema programa koji snažno privukao birače da glasaju za opoziciju.

„Program opozicije mora biti mnogo ambiciozniji, zasnovan na zahtjevima da se mijenja kulturni model, ali za takav preokret, nažalost, nema ni snage, ni energije, niti je moguć u ambijentu ličnih razračunavanja i programskih nesuglasica. To ni za koga nije dobro. Snažna opozicija je važan i neophodan korektiv vlasti“, dodao je on.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

vojvodina

David kao i uvek, bez ustezanja, iskreno i mudro.