14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučić kritikovao EU, "Otvoreni Balkan" nazvao istorijskom prilikom

Region

Comments 2

Vučić kritikovao EU, "Otvoreni Balkan" nazvao istorijskom prilikom

Autor: Antena M

  • Viber

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u nedjelju da, u okolnostima kad EU nema jasnu startegiju prema Zapadnom Balkanu, regionalna inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja veliku priliku, nadu i obvezu za tri države da same kreiraju bolju i drugačiju budućnost.

U autorskom tekstu za beogradski provladin list Politika Vučić je, u povodu projekta regionalne saradnje koji obuhvata Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju, istakao kako je to prvi put da se na Balkanu pokrene nešto što je dobro za cijeli region, ocijenivši da su sporazumi potpisani ranije ove sedmice u Skoplju “istorijski” te da će “istorijski biti i njihovi rezultati”.

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su četvrtak sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama, a regionalna inicijativa, ranije nazvana “mini Šengen”, zvanično je preimenovana u Otvoreni Balkan (Open Balkan).

Vučić je zajedno s makedonskim i albanskim premijerima Zoranom Zaevom i Edijem Ramom potpisao tri dokumenta – o razumijevanju i saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumijevanju i saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada, te Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Evropa nas želi onoliko koliko je potrebno da ne pravimo probleme, nerijetko rastrzana unutrašnjim razlikama, ocijenio je u tekstu Vučić, istakavši da u Briselu ne postoji “potpuno jasna strategija prema Zapadnom Balkanu, ali i drugim evropskim teritorijima koju ne pripadaju Uniji”.

Vučić je, ukazujući na cilj i namjere inicijative Otvoreni Balkan, naveo kako su i osnivači EU-a “znali da mogu prevladati tešku historiju samo ako se počnu povezivati preko ekonomije”, te da su u tome doživljavali protivljenja na sve strane, ali su uspjeli.

“Srbi, Albanci i Makedonci nisu ništa manje pametni i vrijedni od Francuza, Njemaca, Italijana i drugih koji su kroz Zajednicu za ugalj i čelik krenuli u gradnju EU-a”, istakao je Vučić, prenijela je Hina.

On je rekao kako učesnici ove regionalne inicijative žele ući u Evropu, no da je Balkan bez ekonomskih barijera njihova “nasušna potreba”.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

MNEJOCA

lik sa slike kritikuje evropu pa cjeli svet ... a od devedesetih do današnjeg dana bavi stvaranjem vjelike srbije , teškim kriminalom ...

europeac

Ne ide baš priča sa SRPSKIM SVETOM (čitaj Otvoreni Balkan) kako je planira. Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija. Za sad bi mu valjo i ovaj nešto maniji, dok ne sredi ostali dio. Mislim da je EU i Bajden skontala njegove namjere. Pogotovo kad veza Vučko- Belivuk postaje javna.