16 °

max 19 ° / min 12 °

Ponedjeljak

18.10.

19° / 12°

Utorak

19.10.

19° / 10°

Srijeda

20.10.

19° / 11°

Četvrtak

21.10.

18° / 10°

Petak

22.10.

18° / 14°

Subota

23.10.

15° / 7°

Nedjelja

24.10.

12° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dodik: Bošnjaci su konvertiti i podanički narod, a ne državotvorni

Region

Comments 6

Dodik: Bošnjaci su konvertiti i podanički narod, a ne državotvorni

Izvor: Agencije/Al Jazeera Balkans

Autor: Antena M

  • Viber

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, sinošnjim gostovanjem na entitetskom TV kanalu RTRS, izazvao je brojne reakcije nazvavši Bošnjake "konvertitima" koji su "podanički narod".

Komentarišući stanje u Bosni i Hercegovini, on je rekao kako je ta država "jedna iluzija koja ne može da funkcioniše".

"Ja to samo otvoreno govorim i oni to savršeno dobro znaju. Kakva BiH, u kom smislu se ona osjeti u Banjaluci? Imate ovdje nekoliko njih koji dobijaju nešto para od nevladinih organizacija… Dominantan broj, 98 posto njih smatra da je ovo nemoguća zemlja, smatraju to i Hrvati ali su previše mali, boje se majorizacije dodatne pa ja govorim umjesto njih, a oni mi kažu ‘bravo gospodine Dodik'".

Termin Bošnjaci

Potom se dotakao Bošnjaka i upitao "Šta oni misle"?

"Nema ih dovoljan broj, nemaju dovoljne kapacitete, nemaju u sebi karaktera… Oni nisu državotvorni narod, oni su podanički narod… Ako ste mogli da primite namjesnika (visokog predstavnika međunarodne zajednice op.a.)… A njihova radost je iz jednog razloga, a to je patološki i to samo konvertiti na taj način funkcionišu kakvi su muslimani jer su oni konvertovali svoju vjeru u nekom tamo vremenu…"

Dodik je potom nastavio:

"Šezdesetih godina prošlog vijeka oni su se ovdje zvali Srbi muhamedanske vjere, pa su onda postali muslimani sa malim ‘m’ jer je to trebalo Titu jer je pravio odnose sa Nesvrstanim pa da pokaže kako ima dobar odnos sa muslimanima… E onda su oni počeli nešto da se homogenizuju, da bi do 1993. godine kao muslimani, sa malim ‘m’ na početku, sami sebe proglasili Bošnjacima sa namjerom da termin bude dovoljno intrigantan da integriše i sve Srbe i Hrvate i da se stvori bosanska nacija, bosansko pismo, bosanski jezik…"

Vitalni interes

Tokom istog gostovanja na RTRS, Dodik je ponovo kazao kako se Kristijan Šmit "lažno predstavlja kao visoki predstavnik", te kako on i njegovi istomišljenici u organima vlasti BiH "ništa ne opstruišu"…

"U Predsjedništvu, ako nisam tamo, oni (preostala dva člana Predsjedništva BiH) mogu da donesu odluku, moram biti tamo da potegnem vitalni interes… Na svaku odluku ću povući vitalni interes i neće moći ništa da se odluči, pa će da se vidi da je Narodna skupština (RS) krajnje mjesto gdje se odlučuje a ne Predsjedništvo."

Dodao je kako će ići na sjednice, ali neće glasati ni za dnevni red ni za bilo koju tačku rada Predsjedništva, da bi potom pojasnio kako će glasati protiv svakog prijedloga, kao i na narednoj sjednici kada se bude govorilo o istom pitanju – "onda podižem vitalni interes i sve dolazi u Narodnu skupštinu".

Dodik je kazao kako će tako će biti i sa Vijećem ministara.

"Mi smo primarno odgovorni za Republiku Srpsku, nismo za Bosnu i Hercegovinu. Vi koji ste odgovorni za BiH ste doveli do ove situacije", naveo je član bh. Predsjedništva.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

mnejoca

... pitali dodika šta je vikao dok ga je medvjed jurio oko bukve ... kuku mama juri me tata ...

Vuko

@Čćč Auuu brate pa onda je Dodik master of konvertit!

Čćč

@Vuko Na srpskim prtalima iz Bosne je pisalo da mu se deda zvao Toma Dodig i da je promjenio prezime u Dodik ! Svi sa dedine strane su i dan danas Hrvati ! A deda Želje Cvijanović po majčinoj liniji bio čuveni ustaša koji se istakao ubijanjem Srba.