14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Komersant: Vučić zainteresovan za nestabilnost susjeda

Region

Comments 1

Komersant: Vučić zainteresovan za nestabilnost susjeda

Autor: Zerina Ćatović

  • Viber

Ustoličenje mitropolita Crnogrsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija u Cetinjskom manastiru dovelo je do ozbiljne političke destabilizacije u Crnoj Gori, piše moskovski dnevnik Komersant.

Protest u kojem je učestvovalo hiljade ljudi policija je ugušila silom, a mitropolita Joanikija i patrijarha SPC Porfirija specijalci su do manastira prebacili vojnim helikopterima, navodi list u tekstu pod naslovom „Crnogorsko desantno ustoličavanje“.

Eksperti smatraju da Crnoj Gori sada slijedi period destabilizacije, koja je po njihovom mišljenju mogla da se izbjegne da ustoličenje nije održano u Cetinjskom manastiru, već u bilo kom drugom hramu. Takvu odluku mogla je da donese sama SPC ili Vlada Crne Gore koja bi zabranila bilo kakva dešavanja na Cetinju, piše dnevnik.

List dodaje da su i SPC i premijer i potpredsjednik vlade Crne Gore bili protiv premještanja ceremonije i zabrane protesta.

Razlog mnogi eksperti vide u tome što se i sadašnja Vlada Crne Gore i SPC „nalaze pod jakim uticajem predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji može biti zainteresovan za nestabilnost susjeda, kako bi odvukao pažnju sa problema u svojoj zemlji“, piše Komersant.

List citira istoričara i politikologa Milivoja Bešlina koji kaže da postoji osnovano uvjerenje da je sve odluke oko cetinjske krize donosio predsjednik Srbije.

Komersant navodi i riječi analitičara Zlatka Vujovića koji smatra da je „insistiranje na nečemu što može dovesti do sukoba, prije svega politički potez SPC u funkciji Vučića – a to je destabilizacija regiona što se upravo i dešava“.

O opasnosti destabilizacije u Crnoj Gori govori i ozbiljan raskol među pravoslavnim vjernicima, piše list i navodi rezultate istraživanja profesorke Olivere Komar sa Univerziteta u Podgorici, prema kojima su većina pravoslavaca pristalice SPC (43 odsto), ali ta crkva ipak nema „duhovnu monopoliju“.

List navodi da 21 odsto pravoslavnih vjernika podržava nepriznatu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, dok bi 35 odsto željelo da ne bira između njih i želi jedinstvenu pravoslavnu crkvu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Bivši Srbin

Do juce sam se izjasnjavao kao nacionalni Crnogorac, a pripadnik srpskog naroda u sirem smislu, i pripadnik Srpske Pravoslavne Crkve, ali prvenstveno MITROPOLIJE CRNOGORSKE. Posle ovog sramnog desanta na Cetinjski manastir, ja vise ne mogu da kazem da sam Srbin, već samo Crnogorac i vise nemam crkvu