10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Savjet za bezbjednost Kosova: Institucije Kosova za očuvanje reda i vladavine zakona

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 3

Savjet za bezbjednost Kosova: Institucije Kosova za očuvanje reda i vladavine zakona

Izvor: Al Džazira, Danas, Tanjug

Autor: Antena M

  • Viber

Savjet za nacionalnu bezbjednost Kosova zasijedao je večeras povodom nekoliko incidenata koji su se dogodili na sjeveru Kosova gdje lokalni Srbi šesti dan zaredom blokiraju prelaze Jarinje i Brnjak. 

Sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost je, osim Kurtija, prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja, te predstavnici kosovske obavještajne službe i Kosovskih bezbjednosnih snaga.

Istakli su da institucije Kosova ostaju opredijeljene za očuvanje reda, javne bezbjednosti i vladavine zakona na cijeloj teritoriji Kosova.
 
Kako je saopšteno iz Vlade Kosova na sjednici je razmatrana situacija nakon početka primjene odluke o privremenim registarskim tablicama za vozila iz Srbije.

„Posebno se razgovaralo o daljoj koordinaciji strateškog djelovanja u službi mira, bezbjednosti, ustavnosti i zakonitosti u zemlji", prenosi Danas.

Izgorio Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku

Kako je prethodno istog dana, 25. septembra, pojasnio premijer Kosova Aljbin Kurti, povod za održavanje ove sjednice bila su dva incidenta koja su se dogodila u toku prethodne noći, kada su nepoznate osobe zapalile Centar za registraciju u Zubinom Potoku, koji se nalazio untar opštinske zgrade, dok su u Zvečanu na kosovski Centar za registraciju bačene dvije ručne bombe koje nisu eksplodirale.

Sastanak Savjeta za nacionalnu bezbjednost Kosova se održava i zbog srpskih aviona koji su letjeli iznad kosovske granice.

Uočeni su i pokreti motorizovaih jedinica, a predsjednik skupštinskog odbora za Kosovo Milovan Drecun izjavio je večeras da to što su se helikopteri i avioni Vojske Srbije pojavili nad graničnim prijelazima kao i pokreti motorizovanih jedinica nije nikome pretnja, već upozorenje i preventivna poruka premijeru Kosova Albinu Kurtiju da krene putem deeskalacije i da ne razmišlja o novim napetostima i sukobima sa srpskim narodom, već da se posveti razgovorima.

U međuvremenu, premijer Kosova Aljbin Kurti je na svom Facebook nalogu napisao da su neke „kriminalne osobe sa ekstremističkim stavovima” učestvovale u blokiranju prelaza na sjeveru Kosova.

“Vladislav Dajković, crnogorski državljanin, je 22. septembra 2021. godine ušao na Kosovo preko graničnog prelaza Jarinje i pridružio se demonstrantima. Takođe, on ima i srpsko državljanstvo”, napisao je Kurti uz objavljene fotografije Dajkovića.

O tome više pročitajte na linku ispod.

Podsjetimo, ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je ranije da su jedinice Vojske Srbije u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar, jer na taj način država, kako je rekao, želi da pošalje jasnu poruku da se više neće dogoditi pogrom srpskog naroda na Kosovu.

Raška i Novi Pazar su mesta na jugu Srbije, nadomak granice sa Kosovom i prvi gradovi poslije graničnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ocijenila je da posljednji incidenti na sjeveru Kosova pokazuju da je Srbija "glavni izvor destabilizacije u regionu".

Ona je pozvala međunarodnu zajednicu da ne zanemari, kako je rekla, tendenciju Rusije i Srbije da destabilizuju region, nanesu štetu Evropskoj uniji i NATO -u.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Branka

Vi imate institucije za razliku od nas. Ne dajte krvnicima da vas opet ubijaju. Srećno Kosovo!

Narod

neće vam dati drugubsansu viđeli ste na Cetinje što čine. Srećno Kosovo