10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ambasada SAD ne razumije kako zločinac ima prostor da promoviše oslobađanje ubice premijera

Izvor: EPA-sahrana Đinđića

Region

Comments 4

Ambasada SAD ne razumije kako zločinac ima prostor da promoviše oslobađanje ubice premijera

Izvor: VoA

Autor: Antena M

  • Viber

 “Teško je razumjeti zašto osuđeni ratni zločinac raspolaže javnim prostorom u kojem promoviše oslobađanje osuđenika za ubistvo prvog demokratski izabranog premijera u Srbiji”, navodi se u odgovoru portparola Ambasade SAD u Beogradu povodom pitanja o petici koju osuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljković sprovodi za  pomilovanje Zvezdana Jovanovića - osuđenog ubice premijera Zorana Đinđića i bivšeg pripadnika rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO).

Portparol američke ambasade takođe je ukazao da bi najbolje bilo postaviti to pitanje vlastima Srbije.

Glas Amerike nije uspio dobiti odgovor. Jedini zvaničnik iz redova vlasti koji je reagovao tim povodom je Dragan Šormaz, koji obavlja funkciju poslanika vladajuće Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije i član je nekoliko parlamentarnih odbora, delegacija i grupa prijateljstava.

Šormaz je najavio da će protiv Dragana Vasiljkovića podnijeti krivičnu prijavu čim bude utvrdio gdje je uspješno organizovano prikupljanje potpisa za pomilovanje ubice premijera Srbije.

“Da vi tražite puštanje na slobodu čoveka koji je priznao, koji je do detalja opisao kako je pucao na Zorana Đinđića. Znači, ubijen je predshednik vlade ubijen je otac, ubijen je čovjek. Zločinac koji tako nešto uradi svjesno u namjeri, mora da snosi najveće moguće sankcije. Tačka, nema opravdanja. Nema abolicije, nema ničega", rekao je Šormaz.

Potpisi se se prikupljali na nekoliko lokacija u Beogradu, pod okriljem nevladine organizacije koju je Vasiljković osnovao u prijestonici Srbije pod nazivom “Fondacija Kapetan Dragan za odbranu Srba bilo gdje u svijetu progonjenih grijehom rođenja”. Osim djelovanja u tom gradu - fondacija je uspješno zakupila i prostorije u Subotici.

U blizini štandova su, prema izvještajima nekoliko medija osim Vasiljkovića, viđeni i pripadnici Levijatana. Riječ je o ultradesničarkoj organizaciji koja, plasirajući stavove o zaštiti životinja, promoviše ekstremističke stavove i ideje. Ustavnom sudu Srbije podnijeta je inicijativa za zabranu te organizacije.

Inače, Dragan Vasiljković je u Hrvatskoj odslužio 13,5 godina zatvora zbog presude o počinjenom ratnom zločinu u Kninu i Glini tokom sukoba 1990-ih. Tokom procesa je, između ostalog dokazano, da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih jedinica tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

U martu 2020. pušten je iz zatvora i potom protjeran iz Hrvatske. Od tada se nalazi u Srbiji - gdje je čest gost televizijskih stanica tabloidne forme, čiji vlasnici gaje bliske veze sa vlastima Srbije.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

Jedino ko sme nešto pošteno da kaže na ovom Balkanskom prostoru je KOMENTATOR. Ostali,novinari,urednici ,zvaničnici igraju se zamenama teza.Ova tri komentara su dovoljna zamena za članak. Pametnom dosta.

Boka

Nas koji znamo kako stvari funkcionišu ovo ni malo ne čudi. Vi kao da ne shvatate o čemu se radi, Vučić je samo nastavio politiku Miloševića, na početku se malo maskirao. Sad otvoreno priča o " Srpskom Svetu", a samo budala ne shvata što to znači.

Tajfun

Puna je Crna Gora Vasiljkivica,svi koji su ono uradil na Cetinju 4 i 5 septembra,od Premijera komandnog kadra i izvrsilaca su Crnogorski Vasiljkovici,jos su od novca istih onih sto su gumenim mecima ,sok bombama i suzvcem zasipani,ekspresno nagradjeni.