19 °

max 21 ° / min 13 °

Petak

10.05.

21° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 14°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Srijeda

15.05.

22° / 13°

Četvrtak

16.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Beograd i Priština dogovorili smirivanje tenzija

Region

Comments 0

Beograd i Priština dogovorili smirivanje tenzija

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon razgovora u Briselu, da će "Beograd i Priština nastaviti, uz podršku Evropske unije, dijalog na najvišem nivou, a zvaničnici obje strane bi u svojim izjavama trebalo da spuste loptu".

Nakon razgovora na kojem su, osim njega, učestvovali kosovski premijer i predsjednik Isa Mustafa i Hašim Tači, te predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, Vučić je rekao da je razgovor bio "izrazito težak", ali da su "određene stvari postignute kroz otvoren razgovor iako su o pojedinim temama stavovi izrazito suprotni".

Tači je izjavio: "Nadam se da je sastanak pomogao rukovodstvu Srbije da shvati kako je Kosovo nezavisna država s vlastitim ustavom i zakonima te da ih poštuje".

Prema njegovim riječima, raspravljalo se i "o pitanju zida [u Mitrovici] kojeg treba ukloniti, jer je to u potpunosti u nadležnosti kosovskih institucija".

"Takođe smo tražili da paralelne srpske snage sigurnosti budu uklonjene iz tog dijela jer predstavljaju kršenje kosovskih zakona i narušavaju stabilnost i sigurnost u tom dijelu regije. Mi ćemo postupati u skladu s našim zakonima i nadležnostima naših institucija", rekao je Tači.

Vučić je najavio da će od svih ministara i državnih dužnosnika u Srbiji zatražiti i "lično ih zamoliti" da se ponašaju odgovorno. Uvjeren je da će "Beograd održati svoju riječ".

Tač je izjavio kako je "sastanak bio neophodan da se smire tenzije između Kosova i Srbije", te se nada da će "Srbija iskoristiti priliku da se smiri i da smiri nacionaliste".

Po njegovim riječima, Priština cijeni to što je "Srbija zainteresovana za pripadnike srpske zajednice na Kosovu, kao što su oni zainteresirani za građane s druge strane".

"Na pozive na rat iz Srbije, odgovorili smo pozivom na mir. Dijalog nema alternativu", zaključio je Tači.

Visoka predstavnica Evropske komisije za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini izjavila je nakon sastanka kako su obje strane "pristale ostaviti napetosti iza sebe i fokusirati se na posao u budućnosti".

Po njenim riječima, "napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je bitan: za Kosovo i Srbiju, ali i za samu Evropsku uniju i Zapadni Balkan u cjelini". 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR