14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Ljubljani uhapšena dvojica ruskih špijuna: Evo čije su pasoše koristili

Izvor: Pixabay

Region

Comments 2

U Ljubljani uhapšena dvojica ruskih špijuna: Evo čije su pasoše koristili

Izvor: Jutarnji list

Autor: Antena M

  • Viber

Slovenačka obavještajno-bezbjednosna agencija zajedno s NPU-om (Nacionalna istražna kancelarija) privela je dvojicu stranaca za koje se sumnja da su špijunirali za Rusiju. Iza Bežigrada u Ljubljani unajmili su malu kancelariju, u kojoj su se službeno trebali baviti nekretninama i antikvitetima, javlja N1.

Slovenačka obavještajno-bezbjednosna agencija (Sova) otkrila je, a potom zajedno s NPU-om uhapsila dvojicu stranih državljana optuženih za špijuniranje za Rusiju, javljaju Delo i Siol. Neslužbenu informaciju potvrdili su i u Okružnom tužilaštvu u Ljubljani.

Na osnovu saopštenja Sove tužilaštvo je pokrenulo predistražni postupak i početkom decembra prošle godine istražnom odjeljenju Okružnog suda u Ljubljani podnijelo zahtjev za sprovođenje istrage protiv dva fizička lica privedene zbog krivičnog djela špijunaže. Dvojica osumnjičenih su u pritvoru.

Sumnjiče ih za kazneno djelo špijunaže za stranu obavještajnu službu i kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja. Za krivično djelo špijunaže propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a za krivično djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja propisana je kazna zatvora do tri godine.

Prema neslužbenim informacijama iz Odjeljenja, ovo nije jedini slučaj kada je Sova uspjela ući u trag aktivnim pripadnicima stranih obavještajnih službi, ali je ovaj slučaj veliki uspjeh zbog složenosti otkrivanja jer je špijune s lažnim identitetom i državljanstvom bilo teško pronaći i povezati s Rusijom.

Slovenija je zbog svog geostrateškog položaja zanimljiva za djelovanje stranih agenata, objasnio je za Delo stručnjak za sigurnost i bivši direktor Sove Iztok Podbregar. Kako je dodao, prostor je atraktivan i za agente koji žive i rade u Sloveniji u skladu sa zakonima, ali djeluju na teritoriju trećih zemalja.

Vijest je prenio i ruski TASS navodeći da im prijeti do osam godina zatvora. Dodaju i da jedan uhapšeni ima argetinski pasoš, navodi N1.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

svaka_čast

Bravo. To je kad država radi svoj posao.

CG nagrađuje

Kod nas se nagrađuju rusko-srpski špijuni. Jadovi .