11 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NSRS: Krivična odgovornost za pokretače revizije tužbe

Region

Comments 0

NSRS: Krivična odgovornost za pokretače revizije tužbe

  • Viber
Narodna skupština RS večeras je "odbacila i oštro osudila odluku bošnjačkog političkog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, koja je donesena protiv volje drugih konstitutivnih naroda u BiH".

"Smatramo da ova odluka predstavlja najdirektnije kršenje Ustava BiH i opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH", navodi se u zaključcima usvojenim glasovima poslanika vladajuće većine u RS (bez prisustva bošnjačkih poslanika), a nakon današnje višesatne rasprave o Informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

U zaključcima usvojenim sa 46 glasova, dok su 23 poslanika bila uzdržana, dodaje se da Narodna skupština RS-a odbacuje praksu jednostranog odlučivanja i uzurpacije zajedničkih organa BiH.

Entitetski parlament smatra da je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović "prekršio Ustav BiH i traži pokretanje krivične odgovornosti protiv svih onih koji su učestvovali u pokretanju nelegitimne revizije presude Međunarodnog suda pravde", stoji u zaključcima.

NSRS takođe smatra "da ovakav način donošenja odluka, navodno u ime BiH, kojim se služe predstvanici bošnjačkog naroda, a bez poštovanja procedura predviđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom, i bez učešća drugih konstitutivnih naroda u donošenju odluka u ime BiH, zahtjeva hitno i jasno reagovanje međunarodne zajednice, odnosno zemalja koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Parlament RS-a ističe da se zbog navedenog djelovanja bošnjačkog političkog rukovodstva još jednom potvrdila neophodnost da je za odluke od vitalnog interesa za RS i konstitutivnog sprskog naroda, koje se donose na nivou zajendičkih institucija BiH, potrebno dobiti saglasnost organa i institucija RS, kako bi dejtonski položaj RS, kao i prava i položaj srpskog konstitutivnog naroda u BiH bili adekvatno predstavljeni i zaštićeni.

NSRS poziva predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da iskoriste sva pravna i politička sredstva u cilju onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou zajedničkih istitucija BiH, sve dok se ne riješe vitalna pitanja RS, kao što su akta u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga pitanja.

Narodna skupština RS-a apeluje na sve političke aktere u Republici Srpskoj da o svim pitanjima od posebnog značaja za RS pokažu neophodno jedinstvo, ozbiljnost i odgovornost prema RS.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR