11 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kosovski Parlament traži prekid dijaloga sa Beogradom do oslobođenja Haradinaja

Region

Comments 0

Kosovski Parlament traži prekid dijaloga sa Beogradom do oslobođenja Haradinaja

  • Viber
Skupština Kosova zatražila je danas bezuslovno oslobađanje nekadašnjeg kosovskog premijera i lidera Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuša Haradinaja.

Kosovski Parlament je zatražio prekid dijaloga Beograda i Prištine do ispunjenja tog zahtjeva, odnosno do oslobađenja Haradinaja.

Rezolucijom, koju je Parlament usvojio većinom glasova, traži se da oslobađanje Haradinaja bude primarna obaveza, kao i da vlada traži da EU natjera Srbiju da poništi sve potjernice i optužnice protiv kosovskih Albanaca.

Rezoluciju je predložila poslanička grupe Alijanse za budućnost Kosova, čiji je lider Haradinaj koga Srbija traži zbog ratnih zločina, a usvojena je poslije usaglašavanja sa vladajućim partijama.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru je za 6. april odgodio je donošenje odluke o zahtjevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja zbog sumnje da je izvršio ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje.

On je sedam dana kasnije pušten da odluku suda o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004., a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su proslijeđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. , a riječ je, kako je Beograd saopštio, o djelima koja nijesu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR