13 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Subota

04.05.

16° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vulin treći političar iz Srbije koji je u posljednja dva mjeseca dobio orden iz Rusije

Izvor: EPA/EFE

Region

Comments 1

Vulin treći političar iz Srbije koji je u posljednja dva mjeseca dobio orden iz Rusije

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Aleksandar Vulin, doskorašnji direktor Bezbjednosno-informativne agencije, juče je primio orden od direktora Federalne bezbjednosne službe Rusije (FSB), što ga čini trećim političarem iz Srbije koji je u posljednja dva mjeseca dobio neki vid odlikovanja iz Rusije.

Prije Vulina, ordene su dobili Dušan Bajatović, potpredsjednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije i generalni direktor Srbijagasa, kao i Nenad Popović, predsjednik Srpske narodne partije i bivši ministar u Vladi Srbije, prenosi Danas.

Kako je saopštio Pokret socijalista, čiji je Vulin predsjednik, on je orden primio danas u Moskvi, u prostorijama Federalne bezbjednosne službe (FSB), jedne od obavještajnih agencija koje su nastale nakon ukidanja KGB-a.

Orden za izuzetan profesionalizam i doprinos saradnji srpske i ruske službe Vulinu je, tvrde u Pokretu socijalista, uručio general Aleksandar Bortnikov, direktor FSB-a.

Mjesec dana ranije u Moskvi je orden primio i Nenad Popović, preduzetnik, predsjednik Srpske narodne partije (SNP) i bivši ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

On je dobio orden „Zaslužni energetičar Ruske Federacije“, odlikovanje koje je, kako je naglašeno u saopštenju SNP-a, ukazom ustanovio predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Orden je Popoviću uručio ministar energetike Nikolaj Šuljginov, a bivši ministar u Vladi Ane Brnabić je, posebno je naglašeno, „prvi strani državljanin kojem je dodijeljen taj orden“.

Osim što su obojica primili odlikovanja u Rusiji i što vode partije koje funkcionišu kao sateliti vladajuće Srpske napredne stranke, Vulin i Popović imaju zajedničko i to što su obojica pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.

Orden dobio i Bajatović

Dvije nedjelje prije Popovića, orden je dobio i Dušan Bajatović, dugogodišnji generalni direktor JP Srbijagas kojeg mediji često karakterišu kao najplaćenijeg funkcionera u zemlji.

Bajatović je potpredsjednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, ali je, kako piše na sajtu SPS-a, svoju stranačku funkciju zamrzao.

On je, kako je saopštio SPS, primio orden za doprinos u međunarodnoj saradnji koji su uspostavili ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar odbrane Sergej Šojgu.

Za razliku od prethodne dvojice, Bajatović orden nije primio u Moskvi, već mu ga je u Beogradu uručio ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

Ipak, to je bila Bajatovićeva odluka zato što se, kako je naveo, „većina srpske političke elite plaši da iskaže da Srbija i Rusija imaju i njeguju bratski, stogodišnji i interesni odnos“.

Aleksandar Vulin je podnio ostavku na mjesto direktora BIA u novembru prošle godine, jer nije želio da zbog njega „zapadne sile“ Srbiji uvedu sankcije.

I, iako nije precizirao o kojim silama se radi, nije tajna da su SAD zbog Vulinovih veza sa ruskim obavještajnim službama bile najmanje zadovoljne.

Mediji su početkom prošle godine prenijeli detalje sastanka američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila i tadašnjeg ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, gdje je rečeno da će saradnja američkih obavještajnih agencija i BIA biti „duboko zamrznuta“ dok god je Vulin na poziciji direktora.

Najzad, američko Ministarstvo finansija je u julu prošle godina Vulina stavila na listu sankcija. U vrlo oštrom saopštenju tim povodom, istaknuto je da Vulin zlupotrebljava funkciju za ličnu korist, da je umiješan u transnacionalni organizovani kriminal, ali i da omogućava zlonamjerne ruske aktivnosti u regionu.

Aris Movsesijan iz Pokreta slobodnih građana je istakao da je odlikovanjem Vulina stavljena tačka na sumnju da je takozvana „vojna neutralnost“ paravan za meki uticaj Rusije ovim prostorima“.

„Sada ostaje više pitanja za Vučića, a ne za Vulina. Prvo, ko je i zašto postavljao Vulina na tako značajne bezbjednosne funkcije, od direktora Vladine kancelarije za Kosovo, preko resora odbrane i unutrašnjih poslova koje je vodio, do pozicije prvog čovjeka srpske tajne službe? Drugo, da li je Srbija država koja nastavlja svoj put u EU i u tom pravcu kreira svoju spoljnu politiku? Ako jeste, onda je potrebno ograditi se od ovog Vulinovog ordenovanja, očigledno zasluženog. Na kraju, postavlja se i pitanje da li je termin ‘srpski svet’ u stvari Vulinov eufemizam za ‘ruski svet’, zaključuje Movsesijan.

Srbija, kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. S druge strane, Srbija je, između ostalog, u Ujedinjenim nacijama glasala za izbacivanje Rusije iz Savjeta UN za ljudska prava, ali i za rezoluciju kojom se zahtijeva momentalno povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Doctor Gachet

U narednom periodu treba tipovati na Pipuna.