19 °

max 23 ° / min 15 °

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 14°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Srijeda

15.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Suljagić: "Miloševićeve prijetnje 90-ih dolazile su iz pozicije moći i sile, a Vučićeve i Dodikove iz straha"

Izvor: Screenshot

Region

Comments 0

Suljagić: "Miloševićeve prijetnje 90-ih dolazile su iz pozicije moći i sile, a Vučićeve i Dodikove iz straha"

Izvor: Slobodna Bosna

Autor: Antena M

  • Viber

Glasanje o Rezoluciji u Srebrenici u najvišem zakonodavnom tijelu UN-a pomjereno je sa 2. na period između 7. i 12. maja. 

Gotovo 30 godina nakon počinjenog genocida očekuje se da bi Rezolucija konačno mogla biti usvojena, a ova vijest s nestrpljenjem se iščekuje u bosanskohercegovačkoj, ali i regionalnoj javnosti.

Za "Slobodnu Bosnu" o njoj je govorio direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić najprije pojašnjavajući njenu važnost.

"Važna je sa stanovišta mogućnosti da komeroriramo, da spominjemo i da Srebrenica bude upamćena i izvan granica Bosne i Hercegovine. Važna je i zbog pospješivanja borbe protiv negiranja genocida, a i protiv nekažnjivosti negiranja genocida i u BiH i izvan njenih granica, što je u ovom trenutku podjednako važno. Omogućit će nam i ulazak u nastavne planove i programe. Bit ćemo u stanju da Srebrenicu stavimo u nastavne planove i programe, i ne samo u BiH na čemu već radimo, nego i van nje", pojasnio je Suljagić za "SB".

Mogućnost usvajanja Rezolucije negativno je dočekana među vlastima manjeg bh. entiteta RS, čiji je vojni i policijski vrh i osuđen pred Međunarodnim sudom u Haagu za genocid u Srebrenici, kao i u susjednoj Srbiji koja se odbija suočiti sa prošlošću i priznati genocid. Lideri srpskih i srbijanskih vlasti u javnosti su postavljali pitanje zašto se sada usvaja ova Rezolucija, navodeći kako će ona podići tenzije i narušiti mir.

"Ne treba nam nikakav razlog za Rezoluciju. Prošlo je 29 godina, probali smo prije izvjesnog vremena, ako ovo ne uspije probat ćemo opet. Dakle, nama zaista ne treba razlog", rekao je Suljagić za "SB" navodeći i dobar komentar koji je pročitao: "Izvinite, gospodo, a kad vam tačno treba da krenemo sa usvajanjem Rezolucije?!"

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik najavio je kako će na dan kada se bude u Generalnoj skupštini UN-a glasalo o Rezoluciji, vlasti RS-a doći u Srebrenicu. Mnogi su njegove najave shvatili kao prijetnje, s ozbirom na izjave koje je davao da ako Rezolucija bude usvojena, oni će krenuti u secesiju RS-a.

Njegove prijetnje komentarisao je i Suljagić za "SB":

"Prijetnje Slobodana Miloševića 90-ih godina su dolazile iz pozicije moći i sile, prijetnje Milorada Dodika i Aleksandra Vučića dolaze iz straha. To je sve što imam da kažem", poručio je Suljagić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR