23 °

max 25 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

22° / 13°

Subota

25.05.

24° / 14°

Nedjelja

26.05.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fijasko socijaldemokrata: Sjeverna Makedonija ide udesno

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 0

Fijasko socijaldemokrata: Sjeverna Makedonija ide udesno

Autor: Antena M

  • Viber

Opoziciona VMRO-DPMNE ostvarila je ubjedljivu pobjedu na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji, otvarajući mogućnost svom lideru Hristijanu Mickoskom da predvodi sljedeću vladu.

Gordana Siljanovska Davkova postala je prva predsjednica zemlje u istoriji.

Zapadni mediji odreda su ocijenili da je u pitanju „skretanje udesno“ zemlje koja je vječiti kandidat za EU, ali i izraz nezadovoljstva korupcijom i tapkanjem u mjestu kad je u pitanju evropski put.

Fijasko socijaldemokrata

„Kriminal, korupcija, nesposobnost, tenderi, oteta država, nepotizam i još stotine drugih posljedica koje su dovele državu do patnje, a narod do razočaranja, su konačno poraženi. Poraženi su prevaranti i podjele“, poručio je Mickoski.

Prema procjenama Državne izborne komisije, VMRO-DPMNE će osvojiti 59 mandata u Sobranju koje broji 120 stolica.

Socijaldemokrate, koje su na vlast došle 2017. godine smjenivši Nikolu Gruevskog, sada su doživjele istorijski fijasko i imaće vjerovatno svega 19 mandata.

Lider socijaldemokrata i doskora premijer Dimitar Kovačevski najavio je unutarstranačke izbore, ocjenivši da je partija podnijela „težak udarac“.

Kovačevski se osvrnuo i na prethodne dvije godine premijerskog mandata, ocjenivši da je „sistem pun defekata“ i da postoji „korupcija na svakom nivou, nepotizam, lični interesi…“

Već se nazire koalicija

Albanska partija DUI ostaje treća snaga u parlamentu sa osvojenih 18 poslaničkih mjesta, a njihov rival, koalicija Vlen, dobila je 13 mandata.

Pristalice Vlena slavile su u Skoplju i Tetovu, a njihovi lideri najavili su da će već od četvrtka započeti pregovore sa VMRO-DPMNE o formiranju nove vlade.

VMRO-DPMNE se iz opozicije opirala „stranom diktatu“, odnosno uvijek novim zahtevima koji se postavljaju pred Skoplje.

Nakon što je, pod decenijskim pritiskom Grčke, zemlja promijenila ime, sada se kao uslov za početak pregovora sa EU postavlja priznavanje bugarske manjine.

Albanska partija Vlen je ranije najavila kao uslov za ulazak u vlast to da se bugarska manjina prizna.

Poslaničku grupu sa šest mandata u novom Sobranju imaće Ljevica, dok će „Znam“, nova stranka gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog, takođe debitovati sa poslaničkom grupom od pet poslanika.

Njemački javni servis ARD ocjenjuje da su birači bili frustrirani traljavim procesom pristupanja EU zbog „trvenja“ sa susjednom Grčkom i Bugarskom, ali i manjkavih reformi ekonomije i pravosuđa.

Građani se žale, piše ARD, što državne institucije ne rade svoj posao, što cvjetaju nepotizam i korupcija, a odseljavanje je masovno.

Siljanovska Davkova ubjedljiva

Gordana Siljanovska Davkova je u srijedu osvojila preko 500.000 glasova i ubjedljivo porazila aktuelnog predsjednika Steva Pendarovskog.

Pendarovski je ipak sa 220.000 glasova ipak imao bolji rezultat od socijaldemokrata koje ga podržavaju.

Siljanovska Davkova je u obraćanju građanima poručila da će biti predsjednica svih građana.

„Ja tvrdim da ću se ponašati kao predsjednica svih građana. To znači svih etničkih grupa, svih članova partija, onih koji nisu u partijama, jer nijedan predsjednik ne može tragati za jedinstvom ako drži partijske linije“, izjavila je Siljanovska Davkova.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR