30 °

max 36 ° / min 21 °

Petak

10.07.

36° / 21°

Subota

11.07.

36° / 21°

Nedjelja

12.07.

35° / 22°

Ponedjeljak

13.07.

31° / 22°

Utorak

14.07.

32° / 19°

Srijeda

15.07.

31° / 19°

Četvrtak

16.07.

33° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Cerović: Crnogorsko društvo ima kontakta sa rasizmom koliko i Eskimi sa sunčanicom

Živa istina

Comments 5

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Cerović: Crnogorsko društvo ima kontakta sa rasizmom koliko i Eskimi sa sunčanicom

Akcenti iz emisije

Direktor za bilateralu u Ministarstvu vanjskih poslova Ivan Ivanišević gostujući u emisiji "Živa istina" komentarisao je navodni rasizam na utakmici Crna Gora Engleska. Poručuje da na prvom mjestu treba da se nađe jasna čvrsta osuda i smatra da su poruke od Vlade jedan snažan signal.

"Država je već jednom u sličnoj situaciji počinioca pronašla i adekvatno procesuirala i vjerujem da ni ovog puta neće izostati reakcija, ali mi kao društvo u svakodnevnom životu treba da osuđujemo ovakav čin", smatra Ivanišević.

Komunikolog Miodrag Strugar smatra da su mediji Engleske iz nekih svojih interesa "digli" tu temu.

"U engleskim medijima je to odmah poslije utakmice bila top tema i pričalo se o maloj rasističkoj zemlji na Balkanu.To nije vjerodostojan prikaz već spin. Tri dana prije utakmice nijednog incidenta nije bilo. Engleska je već treći put u Podgorici. To se jeste zaista dogodilo i ne treba više da se događa. Ja sam to čuo jednom i trajalo je desetak sekundi, da li je neznanje ili zla namjera ne znam, ali je sigurno to preuveličano i tome dat veći značaj", kazao je Strugar.

Psiholog Radoje Cerović smatra da se pred osećajem nemoći i frustracije javlja pasivna agresija.

"Ono što mediji rade je dio rituala koji se odvija oko sporta. Sport kao simboličan način sukoba privlači veliku pažnju. Ako gledate dokumentarce o majmunima vidjećete da rade isto, imaju svoj način likovanja kada pobijede protivnika, to je dio komunikacije. Mi se ovdje  zavaravamo da smo na periferiji i  da nas niko ne vidi, a ne shavatamo da smo u centru svjetskih zbivanja", kazao je Cerović.

Problem rasizma, kako smatra Ivanišević, nije nešto sa čime se prvi put suočavamo.

"Pojava kojoj smo svjedočili nije novost u svijetu. Mi smo napravili otklon i u krivičnom zakonodavstvu i međunarodnim okvirima", kazao je Ivanišević.

Navijači, kako smatra Strugar, imaju  sklonost da ponize nekoga i da to nema veze sa bojom kože.

"Rasizam nije utemeljen u Crnoj Gori. Ali postoji nešto drugo a to je netrpeljivost prema različitom. Strah je motivator. Crna Gora nije mnogo uradila na brendiranju sebe", smatra Strugar. 

Ivanišević tvrdi da je država mnogo uradila na tom planu.

"Trenutno je aktivna kandidatura crnogorskog predstavnika za komitet za eliminaciju svih oblika rasne diskriminacije u UN. Kad god se desi rasizam, odgovor mora biti efikasan jasan brz i nedvosmislen. Savremena društva baštine vrijednosti da je čovjek i njegova posebnost iznad svega. Sva postupanja ove vrste moraju se kažnjavati kao krivična djela a ne kao prekršaj", kazao je Ivanišević.

Strugar je konstatovao da nije bilo Afro-Engleza među navijačima Engleske.

Crnogorsko društvo, kako smatra Cerović, ima kontakta sa rasizmom koliko i Eskimi sa sunčanicom.

"Nema razloga da razmišljamo o rasizmu kao o posebnom fenomenu", kazao je Cerović.

Crnogorsko društvo, smatra Strugar, ima problem i sa fašizmom, ksenofobijom i netrpeljivošću a rješenje je edukacija i represija.

Kada unutar jednog društva postoji veliko raslojavanje to dovodi, kako smatra Cerović, do velikog disbalansa moći i to dalje vodi do sistematičnih manifestacija nasilja. 

Komentarišući govor mržnje na društvenim mrežama, Strugar smatra da društvene mreže nijesu krive ako je neko fašista.

"Društvene mreže su samo dale priliku takvim ljudima da dođu do izražaja. Mi još nijesmo izučili upotrebu interneta a kamoli da se efikasno borimo protiv toga. Mi imamo problem da u komentarima medija koji su registrovani, prolazi govor mržnje. Mediji treba da budu odgovorni za sve što se objavi", naveo je Strugar.

O slučaju Tomkić 

Komentarišući negativne reakcije pojedinih individualaca intelektualne elite na dešavanja u Beranama, prebijanje i paljenje radnje Igora Tomkića, Strugar je kazao da je to čist primjer da reakcije na događaj nijesu usko povezane sa nivoom obrazovanja.

"Mržnja prema jednoj političkoj grupaciji te dvojice je bila jača nego patnja jednog čovjeka, jer je druge vjere ili nacije. Njima se niko neće zamjeriti jer imaju moć na društvenim i tradicionalnim medijima kao i okruženju", kazao je Strugar.

Reakcija države je, kako tvrdi Ivanišević, uslijedila poslije prvog napada.

"Prve reakcije su bile snažne i jasne. Ministri su pozvali na odgovornost i prilikom obezbjeđivanja i same zaštite Tomkića", kazao je Ivanišević.

O podršci Karadžiću na društvenim mrežama

Upitani da prokomentarišu široku podršku Radovanu Karadžiću na društvenim mrežama, Ivanišević je kazao da je slavljenje svih ratnih zločinaca kažnjivo.

"Jasnijeg otklona od onoga što predstavlja pogubna politika devedesetih, nema osim našeg puta ka EU i članstva u NATO", kazao je Ivanišević.

Odgovornost medija i političara je, kako smatra Cerović, da nas usmjeravaju.

"Naša državna politika je antifašistička i rješenje je u edukaciji", zaključio je Strugar.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Dragan

@Misko Vi ocigledno nijeste gledali emisiju. Upravo je bolo suprotno od toga sto ste napisali, ali izgleda da Vas ne obavezuje istina, vec nesto drugo.

Misko

Ova emisija je trebala biti za domace trziste kao zastita naseg morala i cednosti,ali samo ima jedan mali problem kako uvijeriti Engleze i Ostale,e lijepo i jedino ako policija pohapsi te huligane,a jos taj zanos rasizma je bio ispoljen u prisustvu citavog drzavnog vrha,jos poraznije!

Baba

Bravo!Sjajna emisija, interesantne teme, sjajn, normalni i stručnii sagovornici. Poučno za sve one koji hoce da cuju, znaju da razumiju i kojima vaspitanje i srce govori da sve što kažeš i učiniš je tvoje, tvoje porodice i tvoje Države. DA JE VJEČNA CRNA GORA!