Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Golubović: Diploma nije prednost na tržištu rada već znanje i vještine

| Postavio/la: Jelena Grbović

Akcenti iz "Žive istine"

Golubović: Diploma nije prednost na tržištu rada već znanje i vještine

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović gostujući u emisiji "Živa istina" kazao da je na vrhu liste prioriteta PRCG smanjenje fiskalnog opterećenja za zaposlene.

„Na tu temu smo već razgovarali sa premijerom. Mi nijesmo zadovoljni sa povećanjem minimalca. Premijer je najavio da je vlada potvrdila da će krizni porez biti ukinut krajem godine i ostajemo na stopu poreza na dohodak koja je najkonkurentnija u regionu. Tražimo da se doprinosi na dohodak sa 67 odsto na neto platu, spuste na 50 odsto i nadam se da ćemo to dobiti“, kazao je Golubović.

Izvor sive ekonomije kada je posrijedi tržiste rada je, kako smatra Golubović, visoka stopa poreza i doprinosa.

„Ohrabrujuća činjenica je ta da je broj privrednih subjekata koji je predao bilanse povećan za 4039, broj zaposlenih radnika u privrednim subjektima koji su predali bilanse povećan 15300, što čini procenat od 14 odsto. Broj zaposlenih u privredi porastao je na 125 hiljada“, naveo je Golubović.

Analiza statistike biznis aktivnosti po regijama je , kako smatra Golubović, razočaravajuća.

„Broj zaposlenih u centralnoj regiji je 60 odsto, u sjevernoj 9.7 odsto, a u južnoj 33.3 odsto. Nedovoljna infrastrukturna razvijenost je jedna od tih koja je uticala na seljenje stanovnika sa sjevera prema centralnoj regiji. Nadam se da će se izgradnjom autoput, rezultati odraziti i na razvoj sjevera Crne Gore“, naveo je Golubović.

Jako je značajno, kako smatra Golubović, da koristimo prirodne resurse Crne Gore.

„Naše sirovine ne koristimo adekvatno, laporac u Pljevljima, šume na sjeveru“, smatra Golubović.

Kada je posrijedi podsticaj izvoza domaćih proizvoda, Golubović je kazao da podsticaji u tom slučaju ne postoje.

„Podsticaj ne smijemo da radimo zbog pravila Svjetske trgovinske organizacije i evropskih standarda. Ali možemo da radimo afirmaciju na domaćem tržištu, odnosno podizanjem konkurentnosti proizvođača domaćih proizvoda. Projektom „Kupujmo domaće“ postigli smo jako dobre rezultate. Istraživanje je pokazalo da je već posle mjesec dana od početka projekta, 17 odsto potrošača reklo da kupuje domaće proizvode“,kazao je Golubović.

Golubović smatra da Crna Gora ima odlične kapacitete  za proizvodnju voda, ali da proizvođači nemaju adekvatnu distribuciju.

„Proizvođači moraju da se udružuju, ali kod nas još uvijek teško ide udruživanje jer još nijesmo svijesni da  samo zajedničkim kapacitetima možemo postići dobar rezultat“, smatra on.

Naši mediji su, kako smatra Golubović, barijera razvoja našeg biznisa.

„U svim medijima samo vidite negativne primjere, rijetko nailazite na promociju uspješnih privrednika“.

Kada je posrijedi zapošljavanje problem je, kako smatra u obrazovanju i nedostatku kadra.

„Danas nije konkurentska prednost imati diplomu. Ko posjeduje znanje,vještine i kompetencije taj ima prednost na tržištu rada. Jedna od barijera je svakako obrazovni sistem. Pokrenuli smo aktivnosti i i inicijative modela „Dualnog obrazovanja“. Poslije tri godine poslodavci kod kojih su učenici bili na obuci imaju spremnog radnika. Takođe radimo jako mnogi na neformalnom obrazovanju“, zaključio je Golubović.

 

 

 

 

Komentari

Rade,

Mozda i donekle neocekivano, zanimljiv i dobar intervju. Predsjednik PK me "kupio" posljednjim odgovorom.

Denis,

A kako da steknes znanje i vjestine bez skole?

Ostavi komentar

0/300