22 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Simović: Crna Gora želi sve probleme da rješava dogovorom a ne konfliktom

Živa istina

Comments 8

Simović: Crna Gora želi sve probleme da rješava dogovorom a ne konfliktom

Autor: Antena M

  • Viber

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela Milutin Simović, gostujući u Živoj istini, kazao je da Crna Gora želi sve probleme da rješava dogovorom a ne konfliktom, u institucijama a ne na ulici. Posebno zabrinjava, smatra on, sinergija i zajedničke aktivnosti SPC i pojedinih političkih stranaka, što ima podršku pojedinih zemalja regiona i Rusije.

"Ta situacija izgleda složena, ali ne treba da nas pokoleba. Crna Gora ima odgovore u odnosu na sve to. Ovo je Crna Gora u 21. vijeku. Crna Gora kao evropska država. Crna Gora kao država izgrađenih institucija. Crna Gora koja u svom ovom prethodnom periodu jasno govori da mi imamo snage i potrebe i želje i opredijeljenosti da sve ovo rješavamo u institucijama a ne na ulicama. I Crna Gora želi da sve ovo rješava dogovorom a ne konfliktom i to treba da bude naš odgovor i to nije ništa novo. Svjedočili ste da su nadležne instuticje pokrenule dijalog sa MCP, i da on nije tako loše krenuo", kazao je Simović.

„Imali smo brojne primjere u istoriji gdje napadači pokušavaju da opravdaju svoje djelovanje navodnom ugroženošću da bi tom ugroženošću opravdavali smisao napada i najave nemira. Onakva nezakonita masovna okupljanja sa visokim epidemiološkim rizikom za cijelu Crnu Goru – da li taj neko ko stoji iza organizacije tih okupljanja ima pravo da osudjuje ono što je jedina moguća reakcija nadležnih državnih institucija“, rekao je Simović dodajući da nije bilo teško prepoznati organizatore.

„SPC se danima pripremala za ovakva okupljanja. Vidjeli smo test u Beranama i to je bila najava narednih okupljanja. Svjedočili smo pozivima, pokličima koji su dolazili iz parlamentarnih klupa i tu nema dileme da se radi o sprezi odredjenih političkih struktura i SPC. Nijesmo bili iznenadjeni“, rekao je Simović.

"Vidimo snažnu podršku ovim okupljanjima nekih zemalja regiona ali i onih koji u tim zemljama vide svoje političke interese", rekao je Simović koji je na primjedbu autora emisije Darka Šukovića, potvrdio da se radi o Srbiji i Republici Srpskoj ali i Rusiji.

Na pitanje u vezi sa formulom „crnogorskog modela“ koji je funkcionisao više od dva mjeseca, tokom borbe sa koronavirusom, Simović je rekao da ta borba suštinski traje skoro 4 mjeseca.

„Postignuti rezultati su bazirani na više principa: blagovremenosti, odlučnosti, efikasnosti, medjuresorske saradnje, snage institucija, poštovanje preporuka i sugestija struke – zdravstvene struke. U vladi smo još 15 januara počeli da se bavimo oviim problemom. Institut za javno zdrravlje je 31. januara uputio dopis da se formira multisektorsko nacionalno tijelo koje je, kao NKT, formirano već 3. februara“, rekao je Simović dodajući da je veoma važno pomenuti da je ustanovljen pravi krizni menadžment koji je odgovarao izazovu pred kojim se Crna Gora nalazila i nije bilo pretjeranog adminstriranja, uz imperativ da se sve mora završavati na dnevnom nivou.

„Svjetska zdravstvena organizacija je tek 25. marta uputila preporuku da se uključe Vladina tijela, a mi nijesmo čekali preporuku SZO, već smo to uradili dva i po mjeseca ranije“, rekao je Simović koji je rekao da u Crnoj Gori trenutno ima 180 respiratora i da je naručeno još 100.

„Vidjeli ste da su u nekim državama milioni potrošeni na respiratore, a mi nijesmo potrošili milione, već smo sredstva ulagali u preventivne mjere, a podsjetiću i na jednu važnu činjenicu. U mnogim državama preminuli su iz staračkih domova. U Crnoj Gori smo imali posebnu pažnju i poštovanje prema starijoj populaciji. To je dio naše kulture i tradicije. Sačuvali smo naše stare i to nije slučajno“, kazao je Simović.

Komentarišući okolnost da je Slovenija proglasila pobjedu nad epidemijom, Simović je rekao da je primjetio podatke koji su ga "uveli u odredjenu upitanost".

"Negdje se prioritet stavlja na ekonomske interese, moguće je da se žele obezbijediti odredjene ekonomske uštede u odnosu na očekivanja privrede. Kako god, radujemo se svačijem uspjehu, ali će pravi uspjeh kada cijeli region, Evropa i cijeli svijet proglase pobjedu nad pandemijom", rekao je Simović koji je komentarišući podatke prema kojima Slovenija ima 35 nova 120 aktivnih slučajeva, a da je proglasila "pobjedu nad epidemijom", a Crna Gora nije iako ima još samo 4 oboljela i nema nijednog hospitalizovanog pacijenta.

Potpredsjednik Vlade je na pitanje u vezi sa datumom otvaranja granica rekao da ne želi da licitira, ali da je realni optimista.

"Kada smo zatvarali granice rukovodili smo se epidemiološkom situacijom, a to će biti kriterijum i pri odlučivanju o datumu otvaranja granica", rekao je Simović koji je, shvatajući da je pitanje u vezi i sa predstojećom turističkom sezonom, rekao da nekada i nevolja donese nešto dobro.

"O Crnoj Gori se piše u mnogim državama svijeta. U prestižnim časopisima imali smo već 40 objava koje govore o Crnoj Gori kao korona-free državi, državi koja je na pragu da bude korona-free, državi koja ima kvalitetan zdravstveni sistem", kazao je Simović.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Đoko Orlandić

Simomović reče da su se dogovarali sa Amfilohijem. To je za Riplija. Zar ih nije slagao i prevario sto puta do sada.. On je patološki lažov i prevarant. Isti Medojević, ali u mantiji. On je najveće zlo u CG u ova dva vijeka.

Irishman

Dogovor sa njima? Dogovor sa ljudima koji nam prijete ratom? Moje povjerenje je ova vlast izgubila,svaka cast za borbu protiv korone ali nazalost to pada u vodu kad se cuti na prijetnje krvoprolicem,tuzno je gledati to vase necinjenje

Soko

Ma kakvi rat kukala nam majka.Ne nasjedajte na igre onih koji bi posvadili oči u glavi.Proći će i Milo i Risto i Miraš a ostaće Crna Gora i posle njih.U pamet Crnogorci!