12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Iguman Leontije Ninković: Manastir Ostrog je sazidan prije Sv. Vasilija (2)

Istorija

Tag Gallery
Comments 5

Iguman Leontije Ninković: Manastir Ostrog je sazidan prije Sv. Vasilija (2)

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

„Spomenici manastira Ostroga”, članak iz 1911. godine Leontija Ninkovića, nastojatelja Ostroškoga manastira, tada katedre Zahumsko-raške eparhije autokefalne Mitropolije crnogorske - Crnogorske pravoslavne crkve, objavljen je u cetinjskome „Danu – listu za nauku i književost” (I, sv. 3-4). Leontije je od 1916. do 1919. u egzilu duhovnik na dvoru kralja Nikole I Petrovića-Njegoša. Objavljujem najinteresantniji dio njegova članka koji se odnosi na arhivske zapise da je u Ostrogu i prije Sv. Vasilija Ostroškoga Čudotvorca možda postojao, kako piše, „manastirić”, te da ga je podigao i u njemu se molitveno podvizao Isaija od Onogošta (Nikšića), docnije prepoznat kao prepodobni – prvi svetitelj Ostroga, o kome se danas gotovo ništa ne zna…

***

„U prilog toga, da je man. Ostrog sazidan prije dolaska sv. Vasilija, govori i zavještano pismo sv. Vasilija, od godine 1666. u kome se između ostaloga veli: ‘и обновихь с нεкою братиεю како сε само дεло кажε: собою’. Dakle, i sami svetitelj govori, da nije nanovo sazidao (manastir), nego ga obnovio, kao što i samo djelo kaže sobom. Ovo je nepobitan dokaz da je man. Ostrog sazidan prije sv. Vasilija i da ga je sv. Vasilije obnovio u vremenu između 1651. i 1666. godine.

Okolni narod priča, da je sv. Vasilije stalno živio u Ostrogu, otkada je povjerena eparhija zvana Nikšić, Plana, Kolašinovići i Morača (27. novembra 1651.), do njegova prestavljenja (29. aprila 1671. godine). Ovo narodno predanje stoji u opreci sa dokumentima, koja imamo pri ruci. Godine 1661. aprila 29. sv. Vasilije prima pismo u Trebinju, a 3. januara 1671. sv. Vasilije piše pismo iz Trebinja, iz manastira sv. Gospođe, kao iz svoje rezidencije i šalje ga adresatu po Atanasiju, igumanu trebinjskog manastira. Ova su pisma jasan dokaz, da je rezidencija sv. Vasilija do njegova prestavljenja (29. aprila 1671) bila u Trebinju.

U protivnom slučaju, niti bi prvo pismo bilo adresirano na nj, kao mitropolita hercegovačko-zahumskoga u Trebinje, da mu tu nije bila rezidencija, niti bi on god. 1671. pisao pismo u Trebinju i spremao ga po igumanu trebinjskog manastira, da ovaj nije spadao pod njegovu kanoničku jurisdikciju.

Da je sv. Vasilije, neko vrijeme, faktički živio u Ostrogu, manastir s nekom bratijom obnovio i priložio mu svoje nepokretno imanje, koje je imao u Bjelopavlićima u to nema sumnje. Uostalom i on sam to potvrđuje u svome zavještajnom pismu man. Ostrogu god. 1666. u kome između ostaloga veli: ‘да се знаε христьѧнω како бихь некоε оу ωстрогоу оупу стинѣ и приложихь  оусрдно свои труд и своε имεниε’. A koliko je živio u Ostrogu i kada, to se ne može pozitivno odrediti, jer zavještajno pismo o tome ćuti”.

***

„Uz rijeku Zetu, podno Vražegrmaca, u sredini radne zemlje nalazi se jedna mala humčica, za koju mještani s tvrdim uvjerenjem pričaju, da je na tome mjestu bio zakopan sv. Vasilije, u vrijeme nekoga napada turskog na man. Ostrog, kao i to, da je tu poduže vremena počivao. Iz predanja se izgubilo, kada se ovo desilo. Ovo se mjesto poštuje kao sveto. Ako je narodno predanje istinito, ovo se moglo desiti u vrijeme udara na Crnu Goru Duman-paše Ćuprilića god. 1714. u mjesecu maju, jer je tada bila potreba da se ovo učini. Na mjesečniku Svetotrojičkog manastira kod Pljevalja, koga je pisao inok Gavrilo Trojičanin god. 7159=1651. zapisao je pomenuti inok: da je ovaj mjesečnik pisao pri pećskom patrijarhu Gavrilu i mjesnom mitropolitu kir Vasiliju Jovanoviću. Ovaj zapis obara sva dosadašnja nagađanja svijeh onijeh, koji su do sada pisali o porodičnom imenu sv. Vasilija. Inok Gavrilo, s ovijem zapisom učinio nam je veliku uslugu, jer da on ovo nije zapisao mi danas ne bi znali, od koje je porodice bio sv. Vasilije, a ovako, blagodareći njemu znamo, da se nazivao Jovanović.

Pri kraju napominjem, da se priča, da je u Gornjem manastiru Ostrogu bilo mnogo knjiga i raznijeh pisama iz starijega doba, pa da je to sve propalo u vrijeme turskoga napada na man. Ostrog god. 1852. i 1853. kada se bio zatvorio u Gornji manastir slavodobitni Veliki Vojvoda Mirko Petrović-Njegoš. Nije isključena mogućnost, da tom prilikom nije štogod od ostroških starina preneseno u Cetinjski manastir, što će bez sumnje – ako bude – neko u svoje vrijeme objelodaniti. A možda ima kakvijeh dokumenata iz Ostroga i kod pojedinih porodica u Bjelopavlićima, iz kojih su kaluđeri živjeli u Ostrogu, pa će se možda i to objelodaniti u svoje vrijeme.

Ovoliko sam smatrao za dužnost, da rečem o sv. Vasiliju i postanju manastira Ostroga i to iz dva razloga: prvo, da utvrdim, da je rezidencija sv. Vasilija do njegova prestavljenja bila u Trebinju i drugo, da dokažem, da je man. Ostrog sazidan prije sv. Vasilija”.

 

(Kraj)

JOŠ VIJESTI:

Iguman Leontije Ninković: Isajia iz Onogošta je prvi svetitelj Ostroga (1)

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

europeac

Sa ovijem činjenicama je čista situacija za normalan svijet. Pored svijeh dokaza, ipak neće ići lako da se riješimo zloće Rista, a umanjimo njegovu moć među SRBOGORCIMA. Jedini da ga ČORKIRAMO po sili zakona, u jedino sam siguran da bi mu Jožica iz Zagorja do sad došao glave. Nek je vječna Crna Gora

CG zauvijek

@Ex SPC, pa, jasno: ako je sv. Vasilije imao imanje u Bjelopavlicima, potpuno se potvrdjuje da je i sam Bjelopavlic, rodjen na granicnom mjestu koje i nije bilo formalna granica izmedju CG i Hercegovine. Sv. Vasilije jeste crnogorske gore list.

Velje brdo

Vasilije Ostroski je ka mnogi Hercegovci nasa slobodu u Crnoj Gori a crnogorci od njega napravili sveca