25 °

max 30 ° / min 21 °

Četvrtak

06.08.

30° / 21°

Petak

07.08.

30° / 21°

Subota

08.08.

33° / 23°

Nedjelja

09.08.

34° / 23°

Ponedjeljak

10.08.

34° / 22°

Utorak

11.08.

33° / 22°

Srijeda

12.08.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Arhiepiskop Hrizostom, poglavar Grčke crkve: „Mitropolit Cetinja je glava Autokefalne Crkve Crnogorske”

Istorija

Tag Gallery
Comments 6

Autor: Antena M

  • Viber

Arhiepiskop Hrizostom, poglavar Grčke crkve: „Mitropolit Cetinja je glava Autokefalne Crkve Crnogorske”

Piše: Vladimir Jovanović

Hrizostom I (Χρυσόστομος Α΄) Papadopulos od 8. marta 1923. do upokojenja 22. oktobra 1938. je Arhiepiskop atinski i cijele Grčke (Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος) i poglavar autokefalne Grčke pravoslavne crkve (Εκκλησία της Ελλάδος).

Rođen 1868, školovao se u vjerskim ustanovama Carigrada, Jerusalima, Atine, Kijeva. Svojevremeno jedan od obrazovanijih grčkih teologa. Doktorirao 1895. u Petrogradu na temi o Svetome Jovanu Hrizostomu (Ιωάννης ο Χρυσόστομος). Rukupoložen u prezvitera. Profesor teoloških učilišta Jerusalima, Aleksandrije. Na Univerziitetu u Atini od 1914. profesor crkvenoga prava.

Blaženjejši Hrizostom je objavio oko 500 teoloških djela, nekoliko monografija, a posebno je izučavao pravoslavne balkanske i slovenske crkve – uz ruski, njemački, francuski i engleski, govorio je i slovenske jezike.

Knjiga „Αι ορθόδοξαι εκκλησίαι Σερβίας και Ρουμανίας κατά το ιστορικόν αυτό παρελθόν και την νέαν συγκρότησιν” dr Hrizostoma Papadopulosa objavljena je 1923. u Jerusalimu. Iako nije bez nepreciznosti, sadrži i osvrt na našu autokefalnu Crkvu, a napisana je od predstojatelja jedne od pomjesnih crkava i poput stotine drugih za našu crkvenu istoriju važnih knjiga na grčkome, ruskome ili drugim stranim jezicima, nije poznata savremenoj javnosti Crne Gore…

„EPISKOP CRNE GORE JE AUTOKEFALAN (ΑΎΤΟΚΈΦΑΛΟΣ)” – grčka crkvena istorija iz 1861. godine

Kako i naslov kaže, kir Hrizostom u knjizi razmatra tada ustrojenu Srpsku, kao i Rumunsku crkvu. Pod Srpskom crkvom podrazumijeva tomosom Vaseljenske patrijaršije iz 1922. odobrenu Autokefalnu ujedinjenu pravoslavnu srpsku crkvu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (od 1929. do danas nazvanu: SPC), koja je, na nekanonski i necrkveni način, „temeljeći” se isključivo na laičkim odlukama tzv. Podgoričke skupštine, „inkorporirala” drevnu autokefalnu Mitropoliju crnogorsku – Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Mitropolit Emanuil iz Vaseljenske patrijaršije: Crkva Crne Gore je nezavisna od 1766, zvanično za autokefalnu priznata 1882. godine

Na primjer, kir Hrizostom tačno navodi podatak da je 1485. Ivan Crnojević ( Ίβάν Τσερνόεβιτς) na Cetinju (Κετίγνη) osnovao manastirsku katedru (autokefalne) Mitropolije.

Gospodar Ivan je nasljednik Stefana (Stefanice) Crnojevića – koji je, nota bene, 6. septembra 1455. sa zetskim plemenima ukinuo jurisdikciju „svetosavske” eparhije u Zeti, iz razloga što su njezini arhijereji priznavši Papu za poglavara – otpali od Istočno-pravoslavne crkve.

Blaženjejši Hrizostom, poglavar Grčke crkve savremenik je kanonske Mitropolije crnogorske – Crnogorske pravoslavne crkve. Poznato mu je da je od 1878. ustrojena i njezina druga eparhija – sa episkopom zahumsko-raškim (Ζαχουμλίας και Ρασσίας); takođe, da je od 1904. ustrojen Sv. Sinod autokefalne Crnogorske crkve, ili, kako izvorno, piše: Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Μαυροβουνίου, etc.

Za ovu temu najvažnije: arhiepiskop dr Hrizostom I Papadopulos svjedoči da je arhipastir katedre Mitropolije na Cetinju, utemeljene 1485, poglavar – autokefalne Crkve:

„Mitropolit Cetinja oduvijek je glava Autokefalne Crkve Crnogorske…”

U originalu:

„Ό Μητροπολίτης Κετίγνης εθεωρείτο αρχηγός της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Μαυροβουνίου..."

Evo i faksimilâ sa citatima iz njegove knjige „Αι ορθόδοξαι εκκλησίαι Σερβίας και Ρουμανίας κατά το ιστορικόν αυτό παρελθόν και την νέαν συγκρότησιν” (Jerusalim, 1923, str. 47, 49)…

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Srba Crnogorčević

@flamantes, Св. Петар Цетињски у обраћању Црногорцима и Брђанима каже: "српска црква свега славеносрпскога народа и мати свијех српскијех цркавах, у коју су патријари наши стојали и коју су цари наши оградили" Значи он који је највећи међу митрополитима не зна ништа о аутокефалности а ти знаш.

flamantes

@Srba Crnogorčević,@Srba Crnogorčević, Srbo Peć i Đaklovica su bile dio Kraljevine Crne Gore a svi vjerski infrastruktuzrni objekti su bili pod jurizdikcijom Crnogorske pravoslavne crkve. Kanonska autokefalnost se dobija na vaseljenskom saboru, pa ispada da ni SPC ni RPC nijesu kanonski autokefalne.

Srba Crnogorčević

@flamates, Peć i Đakovica su bili u sastavu Crne Gore, ali mitropolija nikad nije bila kanonski autokefalna, to se vidi po ovim brojnim tekstovima jedni tvrde da je autokefalna od 1485.g, drugi od 1766.g., treći od 1883.g., četvrti od 1905.g, a ustvari je bila egzarh pećkog trona.