11 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
I Vladika Crne Gore je – αυτοκεφαλος (1858)

Istorija

Comments 0

I Vladika Crne Gore je – αυτοκεφαλος (1858)

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Prusko-njemački diplomata i istoričar Fridrih von Ajhman objavio je 1858. u Berlinu klasično djelo „Reforme Osmanskoga carstva: Sa posebnim osvrtom na odnos istočnih hrišćana prema turskoj vlasti”. Knjiga je doživjela brojna reizdanja.

Ajhman (1826–1875) je na vrelu podataka za temu svoje knjige – od 1852. u Carigradu je sekretar pruskoga poslanstva (Legationssekretär), docnije ataše i ambasador.

Između ostaloga, povukao je znak jednakosti u statusima poglavarâ Arhiepiskopije Kipra i Mitropolije crnogorske – Crnogorske pravoslavne crkve.

U poglavlju „Grčka crkva i Patrijaršija u Carigradu“ objašnjava prošlost istočno-pravoslavnih crkava. Navodi da je Kiparska crkva od 431. autokefalna. Takav status joj je priznat na III Vaseljenskome saboru u Efesu.

Pod turskim pokroviteljstvom, piše Ajhman, Carigradska patrijaršija „ujedinila” je katedre Pećke (1766) i Ohridske arhiepiskopije (1767), što je „potvrđeno Sultanovim hatišerifom”.

Međutim, Kipar i Crna Gora su opstali kao autokefalne jurisdikcije. Na čelu te dvije crkve je autokefalni vladika – αυτοκεφαλος.

„EPISKOP CRNE GORE JE AUTOKEFALAN (ΑΎΤΟΚΈΦΑΛΟΣ)” – grčka crkvena istorija iz 1861. godine

DURNOVO: Poglavar autokefalne Crnogorske crkve je Arhiepiskop-Mitropolit (1894)

KIRJAKOS: „Arhiepiskop Crne Gore je αυτοκέφαλος” (1898)

Ajhman piše:

„…takav nezavisan položaj uživa danas Arhiepiskop Kipra kao αυτοκεφαλος i Vladika Crne Gore koji svoje rukopoloženje dobija u Petrogradu”.

U originalu:

„…eine solche unabhängige Stellung behauptet noch heute der Erzbischof von Cypern als αυτοκεφαλος und der Vladika von Montenegro, der seine Investitur von der Synode in St. Petersburg erhält”.


U produžetku njemački istoričar tačno uočava da se autokefalnost Crkve Crne Gore podudara sa njezinim definisanjem kao države, te progresom u odnosima sa Rusijom: „Crna Gora se od tada uspjela izvući ispod autoriteta Porte. Rusija je priznala ovu državu i Vladici isplaćuje rentu”. U fusnoti veli: „U posljednje vrijeme, najveće duhovno dostojanstvo u Crnoj Gori je odvojeno od svjetovne vlasti. Knjaz Danilo je jedini državni vladar”.

                                                                            ***

Objavljujem: naslovnicu i citat iz knjige „Die Reformen des osmanischen Reiches. Mit besonderer Berücksichtigung des Verhältnisses der Christen des Orients zur türkischen Herrschaft” (Berlin, 1858, str. 14)…

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR