14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Godišnjica smrti velikog prijatelja CG: Njeno junaštvo mjerio sa onim na Termopilima i Maratonu

Izvor: Wikipedia

Istorija

Comments 2

Godišnjica smrti velikog prijatelja CG: Njeno junaštvo mjerio sa onim na Termopilima i Maratonu

Autor: Antena M

  • Viber

Na današnji dan, 19. maja 1898. godine, umro je Vilijam Gledston, nekadašnji britanski premijer i veliki prijatelj Crne Gore.

O Crnoj Gori, između ostalog, napisao je i ovo:

"Od svoje strane, pak, Crna Gora razvila je junaštvo, kakvo se može mjeriti sa onim na Termopilima i Maratonu, ako ne i prevazići ga, sa brojnim i materijalnim sredstvima daleko manjim, a protivu neprijatelja nesravnjeno hrabrijeg i strasnijeg."

"Ukoliko je meni poznato, od svih modernih ratova jedino u ratovima tursko-crnogorskim nalaze se primjeri gdje broj palih Turaka nadmaša cjelokupnu brojnu snagu protivstajućih im gorskih vitezova. Velika je doista slava Svajcaraca u burgundskim borbama njihovim za slobodu. Ali može li se ona mjeriti sa podvizima vladika Crne Gore i njihovih junačkih stada?"...

"Ona Crna Gora koja se kroz četiri stoljeća nalazila u sredini velikih talasa opasnosti, a provela u njemu život pun cara, ta Crna Gora, možemo slobodno reći, neće umrijeti. Ni ruski ni austrijski orao neće viti svoje gnijezdo na njenim kršnim visovima...

"Crnogorci imaju tvrđe mišljenje i gušća živčana tkiva, no što se ovo igdje moglo obrazovati u blagoj klimi i nježnim odnosima jednog Pitkerna. I stoga, neka bi se oni i pokazali suviše jaki za ovaj svijet, pa ostali ono što u stvari jesu: odabrana, plemenita, carska rasa."

I njegov sin Gledston lord Herbert, ministar i vođa Liberalne stranke, bio je oduševljen Crnom Gorom.

"... Ako ima u Evropi zemlje koja zaslužuje svoju nezavisnost, zbog svoje istorije, svog geografskog položaja i okoline, to je Crna Gora. Sloboda i nezavisnost treba da budu dah narodnog individualnog života Crnogoraca, i svako rješenje koje tome ne odgovara, bila bi surova nepravda i gorko razočarenje za sve one koji su se zauzimali za sreću ove male istorijske zemlje", zapisao je on.

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Svjetčuda

@vojvodina kako da se stide, KAD NEMAJU OBRAZA.

vojvodina

Ovim očima su nas gledali stranci. A kojim očima nas danas gledaju ovi domaći izdajnici, strani plaćenici... Zastide li se barem malo?