14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brigadir Andrija Raičević o očajnom stanju u Crnoj Gori pod srbijanskom (srpskom) uzurpacijom

Izvor: Brigadir Andrija V. Raičević

Istorija

Tag Gallery
Comments 5

Brigadir Andrija Raičević o očajnom stanju u Crnoj Gori pod srbijanskom (srpskom) uzurpacijom

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Novak ADŽIĆ

Brigadir (general) crnogorske kraljevske vojske i jedan od organizatora i vođa Božićnog ustanka (1919) protiv nasilne aneksije i okupacije Crne Gore počinjene od strane Srbije, Andrija Vidov Raičević, kad je stigao u Gaetu (Italija) podnio je 8. aprila 1919. godine Jovanu Simonovom Plamenacu, ministru predsjedniku crnogorske Vlade u Nejiu na Seni (Pariza) izvještaj o stanju u Crnoj Gori i u crnogorskom izbjegličkom logoru Medovi. Evo teksta tog Raičevićevog izvještaja Jovanu S. Plamencu.

»Predsjedniku Ministarskog savjeta

 Gospodinu Jovanu S. Plamencu – Pariz

 Gospodine Predsjedniče,

Prekjuče sam stigao ovdje u Gajetu, usljed čega imam čast dati Vam u izvodu izvještaj kako slijedi:

Došao sam ovdje iz Medova sa prvom grupom Crnogorskih ustaša od 142 na broju; druga i treća grupa odmah će jedna za drugom slijediti. Do moga odlaska sa obale meduanske bilo nas je tamo svega 416 osoba, ali broj se svakodnevno povećavao. Malen je broj bolesnih; uopšte smo svi zdravi, a sa puno pouzdanja stalno u najvećem entuzijazmu. Svi momci veseli i razdragani očekuju s nestrpljenjem dan ostvarenja naše pravedne stvari i ako ogorčeni na nebraću našu iz Šumadije, kojima je bila pružena naša bratska ruka u onim njihovim katastrofalnim danima, kada su gonjeni iz svoje domovine pribjegli u naš bratski i vrući zagrljaj te spasili živote svoje.

Prema informacijama, koje sam primio u Medovo, današnje je stanje u našoj miloj otadžbini očajničko. Koruptivna vladavina srbijanska uz asistenciju domaćih izroda i agenata istim metodom prolongirana je; usljed čega svakodnevno raste broj izbjeglica (komita) po šumama, tako da se u okolini Nikšićkoj i Crmničko-Primorskoj i po ostalim mjestima i danas nalazi velika masa. Karakterističnije pak to što izbjegavaju u ove komite čak i oni, koji su zakletvu položili onima od kojih danas bježe.

Svi žandarmi Barski napustili su službu i odbjegli u komite.

Uzurpatorski način vladavine srbijanske, koji je već postigao svoju kulminaciju došao je najedanput, a to je prirodno, u sukob sa temperamentom i sentimentalnošću Crnogorskog naroda, što postoji danas kao glavni povod ovoj najnovijoj pojavi komita kod nas.

Kao što Vam je poznato, u kazamatima podgoričke tamnice nalazi se veliki broj naših, koji se, kako sam informisan svakodnevno povećava, sve od naših uglednijih ljudi. Narodu se ne dava nikakva pomoć. Izdavalo se nekakvo brašno prvijenstveno onima, koji su bili označeni kao naši protivnici, ali i to se moralo skoro po pijačnoj cijeni plaćati. U glavnome onamo nezadovoljstva protiv Šumadinaca rastu neprestano, otud broj naših pristalica u veliko se povećava, usljed čega spas i opstanak naroda našeg, zahtijevaju što skoriji naš odlazak u našu Domovinu.

                                                                                                           

                                                                                                             Komandant

Gaeta, 8. aprila 1919. god                                                            General A. Raičević«

 

(Izvor: Državni arhiv Crne Gore - Arhivsko odjeljenje u Podgorici, Fascikla broj –81, Dokumenta Jovana S. Plamenca).

 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Mica

@osvijesti se narode Pa sto izgubite Mila trebali ste mu i dalje biti sluge bar je on Crnogorac .

Elvis Strbac

@osvijesti se narode a šta si ti vole jedan?

jovo J.

Da je g-din Adžić bio ministar prosvjete danas bi Crnogorci znali istinu o tome ko su. Umjesto ministarkog položaja Milo mu je ukinuo radno mjesto zbog lične sujete i ostavio ga bez hljeba. Adžić se bori za Crnu Goru, Crnu Goru svih koji je vole.