12 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ljubomir Nenadović o crnogorskom jeziku - čas istorije za političare, diplomate i ministarke

Istorija

Comments 7

Ljubomir Nenadović o crnogorskom jeziku - čas istorije za političare, diplomate i ministarke

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

U knjizi O Crnogorcima (Pisma sa Cetinja 1878. godine) Ljubomir Nenadović pisao je i o crnogorskom jeziku.

"U svim školama jezik je crnogorski; u mnogome različan je od onoga priznatog, lepog jezika na kom je Biblija prevedena", piše, između ostalog, Nenadović i dodaje:

"Ako Crnogorci produže svoje škole kao do sada, onda, posle sto godina, između ta dva jezika biće veća razlika, nego što je izmeđ portugalskog i španskog".

Nenadović je zapisao i anegdotu o jeziku sa knjazom Danilom.

Crnogorska zbilja, mimo običaja i zdravog razuma, svjedoči da dio političara (nove parlamentarne većine) praktikuje da po stavove ide u Beograd. Kralj Nikola se, pak, trudio da pamet sa svih strana dovede na Cetinje, u Crnu Goru i da je iskoristi za dobro svog naroda i države. Ljubomir Nenadović je primjer izvanjca koji je znao da zapisivanje istine i poštovanje zemlje i naroda koji ga je ugostio osigurava da se bude zapamćen po dobru.

Pamti, doduše, istorija i one drugačije - koje bi ekonomičnije bilo opisati jednom riječju, onom koja je u Crnoj Gori teža nego psovka... ali, na Anteni M se ne psuje. Na Anteni M se prostor i vrijeme koriste za afirmaciju činjenica i pameti i ona je, poput ovih Nenadovićevih zapisa dostupna svima, pa i političarima.

Nenadović je bio srpski diplomata i ministar prosvjete. Neće biti zgoreg da se pojedine srpske diplomate i budući crnogorski ministri i ministarke ugledaju na njega. 

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Maja Radonjic

Zasto i da li se moze ici dalje od "Gorskog vijenca","Luce mikrokozme",OIZ-a za crnogorski identitet,a to znaci i jezik?!Ne!Oni su najvjerodostojniji pisani istorijski i pravni zvori.Dok,crnogorci nisu isli u Beograd da sticu obrazovanje,vec u Rusiju,te zato isti korijen ima i Lazni car Scepam mali

Zeljko CT

Kad jednom ovo prođe,svaki buduci diplomata I drzavni sluzbenik morace bit lojalan svojoj zemlji I poznavati njemu proslost.da nam se vise nikad ne desi piplava glodara nase proslosti I buducnosti.

VUKOMITA

ANTENA M JE ZA NAS CRNOGORCE U DIJASPORI JEDINI RELEVANTNI PORTAL SA KOGA SE INFORMISEMO,ZATO PUNO POHVALA I BUDITE NAM UVIJEK ISTINITI I ZDRAVI !!!!!!