15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ktitor i priložnici hrama u Poljima kod Mojkovca (1893)

Istorija

Tag Gallery
Comments 3

Ktitor i priložnici hrama u Poljima kod Mojkovca (1893)

Autor: Antena M

  • Viber

 Piše: Vladimir Jovanović

 Polja Kolašinska – crnogorsku kapetaniju uglavnom na lijevoj obali Tare, ondašnjoj granici prema Otomanskoj carevini – naselio je knjaz Nikola iz raznih plemena Crne Gore nakon oslobodilačkih ratova 1876-78. Danas su Polja u Opštini Mojkovac.

 U sâma Polja su do sredine 1880-ih naseljene porodice uglavnom iz Jezera, Lijeve Rijeke, Rovaca i Morače, a neke porodice, poput Krgušića, Dedejića, Filipovića ili Vukovića – daljom su starinom s Čeva.

 Nekad se pjevalo:

 „U Poljima, na granici

Knjaz Nikola sabor čini…“

 Osim drevnoga manastira u Dobrilovini, dotad u jurisdikciji Vaseljenske patrijaršije, na području ove kapetanije – tj. selâ Gornja i Donja Polja, Bistrica, Gojakovići, Podbišće, Štitarica, Dobrilovina, Bjelojevići – nije bilo pravoslavnih bogomolja.

 I u ovome kraju Knjaževine Crne Gore je sagrađena crkva – Blagovještanija Presvete Bogorodice. Osveštao je poglavar autokefalne Mitropolije crnogorske – Crnogorske pravoslavne crkve. O tome Visokopreosvećeni i piše u svojim memoarima „Životopis ili uspomene iz života mitropolita Mitrofana Bana”, za štampu ih 1990. priredio Mojkovčanin dr Vuk Minić (1940-2003).

 Hram u Poljima se nalazio u jurisdikciji Kolašinskoga protoprezviterijata (arhijerejskoga namjesništva) Eparhije zahumsko-raške – katedra u Ostrogu – naše autokefalne Crkve.

 U „Prosvjeti – listu za Crkvu, školu i pouku” (sv. 1, II, 1893, Cetinje) nalazim o ktitoru i priložnicima zvonâ, kandilâ i utvari hramu Crnogorske pravoslavne crkve u Poljima ove podatke:

 „NJEGOVO VISOČANSTVO naš Premilostivi GOSPODAR, KNJAZ NIKOLA І. u ovoj godini najmilostivije blagovolio je učiniti bogate priloge ovijem crkvama:

 … Za građu crkve u Poljima Kolašinskima, hramu Blagovještenija Presvete Bogorodice, fiorina 1,200”.

 Neimar je, uz pomoć mještana, bio Vaso Porobić iz Herceg Novog. Hram je zidan kvaderima fino tesanoga kamena. Vremenom, oko hrama se oformilo seosko groblje.

 U „Prosvjeti” iz 1893. su i podaci o prilozima istaknutih Crnogoraca iz Polja.

 „Hramu Sv. Blagovještenija Presvete Bogorodice u Poljima Kolašinskijema, priložili su sljedeći pobožni hristijani, i to:

 Komandir LAZAR BOŠKOVIĆ fior. 130, da se kupi pričesna čaša sa priborom za dušu svome ocu MILOVANU i bratu FILIPU sa obećanjem, da će platiti ako bi ove utvari preko gornje sume zapale.

 Barjaktar MALIŠA IVANOVIĆ, da se kupi jedno zvono za dušu njegovome ocu RADU, fiorina 120.

 ĐURO KRGOVIĆ, da se kupi jedno zvono za dušu sinova mu MARKA i MARINKA, fior. 120.

Sveštenik ANDRIJA ANĐELIĆ, jedno najgornje zvono u zvoniku, što zapane, za dušu svome ocu GRUJICI i majci LJUBICI.

 MOMČILO BOŠKOVIĆ, za jedno srebrno kanđelo za dušu svome ocu MILOVANU, fiorina 60.

 GAVRO FILIPOVIĆ, za jedan krst na prestolu za dušu majci BOJANI, fior. 60, i za jedno srebrno kanđelo za dušu svoga brata PANTA, fior. 60, svega skupa fiorina 120.

 Oficir ĐORĐIJE TOPOVIĆ, za dušu svoga oca TRIFUNA, fior. 20”.

 „Prosvjeta” još piše:

 „Neka preblagi Bog ove priloge primi za sreću i zdravlje priložnika i njihovih domova, a tako za spasenje duša, kojima su prilozi namijenjeni!”

 Evo i faksimila…

 .

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

NikNisicki

Podjite u Pivu pa cete vidjeti da je Kralj Nikola gradio bogomolje i bio ktitor. Mada pivljani zaboravili 1853.god kada su zvali i molili crnogorce da ih oslobadjaju i spasavaju od turaka. Rani sirotu za svoju sramotu.

lopare

Sveštenik ANDRIJA ANĐELIĆ......njegov sam ponosni potomak, eviva!

Tajfun

Ima dokaza na hiljade,i ko su Ktitori i ko je gradio nase Vjerske objekte u Crnoj Gori,do 1918god,ali Svetosavska Sekta ih sve zapisjela,a mi Crnogorci da se molimo Bogu na livadi.