12 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (2)

Istorija

Tag Gallery
Comments 4

O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (2)

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

I naš istoričar dr Jevto Milović (Nikšić, 1908-1991) pisao je o insigijama Crne Gore.

Njegov članak „Crnogorski grb i zastava crnogorska” je 1982. publikovan u domaćem stručnom časopisu „Bibliografski vjesnik”, a potom u knjizi „Studije, rasprave i članci” (I, 1989).

Milović je cijenjeni njegošolog i germanista. Podatke o crnogorskim državnim znamenjima temelji na izdanjima koje prezentuje u 19. vijeku najreferentniji heraldički i veksilološki izvor u svijetu – njemački „Grbovnik Zibmahera”.

Johan A. Zibmaher (†1611) je slikar, graver, bakropisac i izdavač. Autor i osnivač kasnije često objavljivane temeljne knjige heraldike. Tomovi su pečatani do 1806, a od 1854. preštampavani i dopunjavani. U projektu je prikazano oko 19.000 jedinica.

„Grbovnik Zibmahera”, skupa s ostalim državama, donosi Grb i Zastavu Knjaževine Crne Gore.

Na tabli br. 122 u „Grbovniku Zibmahera” iz 1857. objavljen je najprije Grb Knjževine Crne Gore. Izdanje je priredio Oto Titan von Hefner (†1870), heraldičar i istoričar.

Budući da tada još nije imala potpuno međunarodno priznanje suverenosti, Crna Gora se u istorijskim, genealogijskim i heraldičkim bilješkama prethodno naziva de facto „nezavisnom malom knjaževinom”.

Citiram dr Jevta Milovića:

„Donesena je tu i slika crnogorskog grba (Taf. 122). Na grbu je prikazan dvoglavi srebrni orao koji se, izgleda, nalazi na svilenoj tkanini. On izlazi iz zatvorene krune i ima na svakom krilu po devet pera; u desnoj kandži drži skiptar, a u lijevoj carsku jabuku; na prsima mu je mali štit s lavom u pokretu”.

„U znatno proširenom i prepravljenom izdanju”, navodi Milović, koji je „preradio A. Maximilian Gritzner, a ilustrovao Fr. Kraemer, pojavile su se zastave pojedinih zemalja”.

Pomenuti Adolf M. Gritzner (†1902), „skovao je definitivne standarde njemačke heraldike”. Pronašao sam njegovo izdanje „Grbovnika Zibmahera” (Nirnberg, 1876) i tu se „na tabli 62 nalazi zastava Crne Gore”. Podloga naše zastave nije šrafirana, drugim riječima ona je jednobojna.

„Na njoj je prikazan dvoglavi srebrni orao”, objašnjava Milović. „Nad njegovim glavama je zatvorena kruna. Svako njegovo krilo ima po sedam pera. U sredini orla je mali štit sa tri šestozupčaste zvijezde ispod kojih se odmara lav. Orao drži u desnoj kandži skiptar, a u lijevoj carsku jabuku”.

Nažalost, autentična znamenjâ crnogorskoga knjaževstva iz „Grbovnika Zibmahera”, o kojim je pisao naš istoričar, nijesu za najširu domaću javnost reprodukovana.

Uz napomenu da se prvi nastavak ovoga serijala može pročitati na linku ispod, sada ću objaviti faksimile „Grbovnika Zibmahera” iz 1857. i 1876. s natuknicom (lemma) i zvaničnim insigijama Knjaževine Crne Gore…




.

.

.

.

(Nastavlja se)




Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

NEDAMO ZASTAVU I GRB CRNE GORE

NEKA SVI DOBRO POGLEDAJU ZASTAVU I GRB CRNE GORE, TOM ZASTAVOM SMO ČUVALI VJEKOVIMA NAŠU DRŽAVU, PALI HEROJI PO CRNOJ GORI, NEKA NAM BUDU OPOMENA DA SE CRNA GORA NIKOM NIJE DALA PRODATI I IZDATI!!!! DA JE VJEČNA CRNA GORA, NIKAD VIŠE 1918. NIKAD_NIKAD_NIKAD_NIKAD

nenad_mne

Zalud priča onima koji žele opravdati izdaju 1918. i odabir fašističke strane u II svjetskom ratu! Argumente oni ne priznaju i prihvatili su gebelsovski način formiranja propisanog mišljenja! Njima je normalno da prate logiku jednog dokazanog naciste Nikolaja Velimirovića i još ga proglase za svetit

sreten

Sjajni ste gospodine- ali ljudi izgleda ne shvataju da ove popovelopove ne interesuje istina.... alooooooo ovo je osvajacki pohod!!!!!!!