17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (12)

Istorija

Tag Gallery
Comments 3

O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (12)

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Internet je učinio široko dostupnim raznovrsne kolekcionarske ponude, a među njima se nalaze i insigije crnogorskoga knjževstva i kraljevstva u formi onovremenih kolornih reprodukcija. Koliko se može ispratiti, veoma često se koriste za „argumentovanje” tvrdnji da je naša državna zastava do 1918. – trikolorna.

Istraživao sam i taj aspekt. Zapravo se radi o ambalaži, uglavnom tiskovinama ili tekstilu, namijenjenim širokoj potrošnji. To su paklice za cigarete, čokoladice, razni kuponi, razglednice i slično. I takve stvari se mogu uzeti u obzir u razmatranju neke istorijske tematike, no na njima se ne mogu temeljiti ozbiljniji zaključci.

Svejedno, biće interesantno da ih pogledamo. Analiza upućuje na jedintven zaključak: NEMA ni jednoga primjerkani ovoga profila koja bi na „narodnim bojama” imao aplicirani ma kakav grb.

Na ambalažama, tehnički su manje ili više uspješno odštampane, za čokoladicu „Neilson’s”, cigarete „Zira” i „Montenegro” (Virdžinija, SAD), ili apotekarije njemačke firme „Kraepelien & Holmi”, nalazi se crnogorsko-trgovačka crveno-plavetno-bijela zastava s inicijalima H.I. i krunom iznad njih; a ambalaža čokoladice „Poulain” ima „narodne boje”…

.

.

.

.

Na ondašnjoj inostranoj ambalaži robe za široku potrošnju nalazimo i uosnovi tačno prikazane naše osnovne državne insigije – Zastavu i Grb.

Paklica cigareta „Richmond”u gornjem lijevome uglu ima uokvirenu državnu zastavu –na štitu je H.I. a lav je ispod orla u pokretu na crvenoj podlozi. I na cigaretama „Nebo” je takođe izdvojen grb iz Zastave Crne Gore, ali bez crvenoga polja.

Uz lik Knjaza (Kralja), neki primjerci takođe imaju grb iz državne zastave – lava ispod orla. Konačno, neki imaju samo Grbi natpis „Montenegro”.

.

.

.

.

.

Evo i jedne interesantne foto-storije. Nastala je na osnovu žurnala „Pathé News”, po prilici, najkasnije 1910. godine. Prikazana je scena plovidbe kralja Nikole po Skadarskome jezeru.

Na plovilima se nalazi, shodno međunarodnim propisima, crnogorska pomorsko-trgovačka zastava. No, na pramcu prvoga plovila je istaknuta – državna zastava Kraljevine Crne Gore…

.

.

Za kraj ovoga nastavka, jedna veoma precizna i tehnički odlično urađena ilustracija državnih insigija Kraljevine Crne Gore. To je prikaz nacija svijeta koje su učestvovale u Prvome svjetskome ratu – s unioformama njihovih oružanih snaga i državnim zastavama. Za razliku od nekih drugih prikaza, koji obično griješe kod ruske (na ovoj ilustraciji treći red, skroz desno) i ponekad crnogorske državne zastave, ovaj prikaz je besprijekoran.

Kraljevina Crna Gora je predstavljena u drugome redu odozgo, skroz desno…

(Nastavlja se)

O zastavi i grbu Knjaževine Crne Gore (1)

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Watashi

@kronos originalno "svetosavlje" je jednostavno skupina teoloških zapažanja sv. Save, njegovo mišljenje o "Bogojavljanju", on je konkretno bio dio onoga što danas zoveno "hrišćanski naturalizam" i njegovi zapisi o činjenju dobrih djela i monaštvu. To je sve što je Svetosavlje bilo u 13 i 14. vijeku.

kronos

Savremeni crnogorski identitet veže se ili za ono etničko-a to je naše dukljansko nasljeđe, ili za vjersko-a to je od 1189. pravoslavlje. Ne smijemo zatvarati oči na to šta su Crnogorci bili prije. Iako nam je Nemanja, okupator, sa svojim potomkom, donio "novu vjeru", upravo mi treba da prihvatimo jedinstveno hrišćansko porijeklo (ono kojeg je i sv. Sava bio - katoličansko). Ne pravimo od svetosavlja misteriju veću i od hrišćanstva. Shvatimo da je svetosavlje bila okupatorska zloupotreba vjere.

kronos

Predložio bih uredništvu Antene da se pokrene akcija objavljivanja tekstova o istoriji prve crnogorske države - Duklje. Mi smo pod tim imenom istrajali i sa Ilirima, i sa Grcima, i sa Rimljanima i sa Slovenima (a uz njih i sa Avarima, Hunima, Gotima i mnogim drugim). Aleksandar Makedonski je u svaki rat kretao tražeći dioklitijski blagoslov, a pošto smo jedini sa tim imenom, tužno je da ne znamo makar mit o tome.