13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na današnji dan đeneral Draža Mihailović odrekao se četničke ideologije

Istorija

Comments 15
Prije 75 godina

Na današnji dan đeneral Draža Mihailović odrekao se četničke ideologije

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Jadranka Selhanović

Ako sadašnji zagovornici četničke ideologije budu do kraja dosljedni svom ideološkom vođi, onda nema brige. Istina, to bi bilo sa velikim kašnjenjem. Ali, bolje ikad nego nikad.

Zašto ovo kažem? Malo se zna, ili  nije „poželjno znati“, da se na današnji dan prije  tačno 75 godina, đeneral  Dragoljub -Draža Mihailović, prilikom suđenja  za počinjene ratne zločine tokom NOB-e, odricao svoje ideologije.

Mihailović je, nakon izricanja smrtne kazne, 15. jula 1946. godine, uputio pokajničku molbu Prezidijumu Narodne Skupštine FNRJ. U molbi četnički đeneral traži milost, tvrdi  da se iskreno kaje i obećava da će svojim predanim i požrtvovanim radom biti od koristi novoj državi, u što je, kako navodi, već ubijedio novu vlast tokom sudskog procesa.        

Molbu koju je đeneral Dragoljub–Draža Mihailović uputio Prezidijumu Narodne Skupštine FNRJ, prenosimo integralno.

Dokument:

Prezidijumu Narodne Skupštine

Federativne Narodne Republike Jugoslavije

Presudom Vrhovnog suda federativne Narodne Republike Jugoslavije, Vojnog veća, od 15. jula 1946. godine, osuđen sam na kaznu smrti streljanjem.

Skrhan fizički i duševno, nedaćama koje su me pratile kroz ceo moj život, molim Prezidijum Narodne Skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije da mi kaznu smrti streljanjem zameni putem svoje milosti, kaznom lišenja slobode.

Molim da se ova moja molba uzme kao moje iskreno pokajanje i da mi Prezidijum olakša tešku kaznu na koju sam osuđen.

Uveravam Prezidijum da ću za vreme izdržavanja kazne lišenja slobode, svojim predanim i požrtvovanim radom uložiti sve da doprinesem koristi našoj novoj državi, kao što sam već pokazao pre i u toku procesa u više mahova.

S molbom da mi putem najviše milosti Prezidijum Narodne Skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije dade pomilovanje.

 

15. jul 1946. g.                                                                                   Učtiv

U Beogradu                                                                             Dragoljub-Draža Mihailović

 

Komentari (15)

POŠALJI KOMENTAR

MNE

@Zorka Nije on ništa shvatio niti se pokajao, nego je podlac vidio da će doživjeti sudbinu koju su imale njegove žrtve (istina, lakšu, bez kame i torture). Želio je da ovim cviljenjem sačuva bijedni život, dok su Crnogorci, pred njegovim kuršumima, čuvali dostojanstvo osmijehom.

Zorka

Pa naravno covjek je shvatio da su bili na pogresnoj strani,u zabludi ne mozes biti junak,patriota ako saradjujes sa okupatorom svoje zemlje,i ovi danas sto ih simpatisu i njihovi potomci treba da shvate i da se postide zbog njihovih predaka koji su bili u zabludi i da se odreknu pogresne ideologije

Palamuder

Najveća greška komunjara je ta što su ga strijeljali. Trebali su ga zaposlit neđe ka portira ili magacionera pod strogo kontrolisanim uslovima. Ne bi bila ovolika pomama za njim i ne bi pravili legendu od njega.