16 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Iz hrestomatije velikosrpske mitomanije i istorijskih laži (I dio)

Istorija

Tag Gallery
Comments 3

Iz hrestomatije velikosrpske mitomanije i istorijskih laži (I dio)

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: mr Novak ADŽIĆ, doktorand istorijskih nauka

Kad u istoriografiji i političkom životu mitologija i posebno mitomanija postanu supstitut za utvrđene istorijske činjenice, onda nastupaju ozbiljni problemi u racionalnom sagledavanju, razumijevanju i tumačenju i prošlosti i sadašnjosti.

Velikosrpska ideologizirana propaganda lažne istorije ili poželjna projekcija prošlosti bazira se na brojnim bajkama, fantazijama, zabludama, mitologiji, obmanama, prevarama i lažima.

I politički je fokusirana na falsifikatorskom, opskurnom, iskrivljenom i romantičarskom, megalomanskom ideološkom shvatanju istorije, a sve radi ostvarivanja određenih i konkretnih političkih, klero-nacionalističkih, šovinističkih i drugih ciljeva, asimilatorskih, ekspanzionističkih i hegemonističkih pretenzija, naročito prema i protiv Crne Gore i crnogorskog naroda, odnosno, istorijski autentične, samobitne crnogorske nacije.

Evo, u ovom kraćem tekstu, samo nekoliko primjera utvrđenih istorijskih činjenica koje demistifikuju, razobličavaju, demontiraju neke od brojnih velikosrpskih ideološko-političkih podvala, laži i propagandno-agitaciono i agenturnih tvrdnji, a što je najvećim dijelom vezano za Crnu Goru.

Najprije, u Crnoj Gori je do druge polovine 19. vijeka bio dominantan narodni kult Ivana Crnojevića, ranije bio jako izražen kult dukljanskog kneza Svetog Vladimira Dukljanskog itd., a književno-politički uvezeni, nametnuti Kosovski mit i kult Milosa Obilića do Njegoša skoro da nije imao nikakvog uporišta u Crnoj Gori i u tradiciji i pamćenju crnogorskog naroda.

Uz to, Miloš Obilić je istorijski nepostojeća ličnost, odnosno, on je iz poetskih i ideologijskih i političkih motiva i ciljeva mitska, izmišljena ličnost - istorijski nepostojeći junak, pjesnička ili epska fikcija i narativ. Crnogorci, odnosno, ondašnji Zećani, a pređašnji Dukljani, na čelu sa poglavarom države Zete Đurađom II Balšićem, nijesu namjerno htjeli da učestvuju u Kosovskom boju 1389. godine.

Ali recimo, u Kosovskom boju učestovali su pored Srba, velikim dijelom Mađari i Hrvati predvođeni vojskovođama hrvatskim Ivanom Horvatom i Ivanom Paliznom, kao i Bosanci predvođeni Vlatkom Vukovićem, koji naravno nije bio Srbin.

Takođe, srpski knez Lazar Hrebeljanović nije bio srpski car, vec knez, a izmišljeni lik Miloš Obiliž nije ubio osmanskog sultana Murata, već je to uradio radi preuzimanja prijestola njehov sin Bajazit, koji je ubio radi osmanskog trona i brata Jakuba.

Zatim, relevantno je reći, u svrhu raskrinkavanja velikosrpskih mitomanskih i istoriografskih i propagandnih otrova i izmišljotina, istorijsku činjenicu da Raško Nemanjić nije istorijsko-državotvorno i prije svega religijski, etnički i nacionalni crnogorski svetac i da je njegov crkveno-školski kult uveden u Crnoj Gori, vještački importovan od strane mitropolita, izvanjca na čelu autokefalne Crnogorske crkve, Nikanora Ivanovića, Srbina iz Drnisa, tek 1856.

Od tada počinje da se on u Crnoj Gori slavi kao školski svetac i crkvena ličnost i širi se njegov kult. Kult Svetog Save do dana nije postojao u Crnoj Gori i Crnogorci primarno nijesu znali ko je sveti Sava Nemanjić.

Recimo, Sveti Petar Cetinjski i vladika Rade nikad u svojim službenim spisima i djelima niđe nijesu spomenuli svetoga Savu Nemanjića.

Takođe, knjaz Nikola i njegov otac veliki vojvoda Mirko Petrović-Njegoš su nakon ubistva knjaza Danila u Kotoru 1860, razriješili Nikanora Ivanovića sa položaja mitropolita, poglavara Crnogorske autokefalne pravoslavne crkve i protjerali ga iz Crne Gore.

Tog Nikanora koji je uveo slavljenje Svetog Save u Crnoj Gori. Do vremena knjaza Nikole ne postoji ni jedan manastir ili crkva u Crnoj Gori posvećena svetom Savi, koliko je makar meni poznato. Nije mi poznato da se u Crnoj Gori u Nikolino vrijeme ijedan manastir nazvao po Svetome Savi. Bilo je, doduše, pojedinačnih, ali jako rijetkih crkava tada podignutih i posvećenih njemu u određenim mjestima.

Dalje, Prvi srpski ustanak je 1804, početak bune protiv dahija u beogradskom pašaluku Osmanskog carstva. podignut pod vođstvom Karđorđa, a Sultanu i Porti je odgovarala pobuna protiv odmetnutih od Stambola lokalnih namjesnika i njihove hrđave uprave na Balkanu.

Karadorđe nije bio etnički Srbin, već Albanac katolik, iz plemena Klimenti, i Karađorđevići su dugo slavili kao slavu Svetog Klimenta. Inače, Karađorđe je bio ubica. Ubio je brata, oca, a na majku je prosuo, usuo košnicu punu pčela. I njegov kum Miloš Obrenović je kasnije organizovao njegovo ubistvo, kidanjem glave za račun Osmanskog castva i Devleta, Divana i Porte, kojima je, odnosno njihovim povjerenicima, na dar poslana.

Takođe, važno je napomenuti da je na Karađorđevoj zastavi pored ostalog bila važan simbol svinjska glava (divljeg vepra) probodena strijelom i da je trobojnica tek kasnije vazalnoj kneževini Srbiji u doba Miloša Obrenovića, odlukom sultana Mahmuta II propisana kao nacionalni simbol zemlje Srbije u sastavu Osmanske imperije.

Takođe, i na grbu Karađorđa je istaknuta svinjska glava kao nacionalni amblem, a i na pečatu Srbskog praviteljstvujusceg sovjeta iz 1804. nalazi se u jednom njenom dijelu svinjska glava kao dio službenog, zvaničnog srpskog pečata.

U to vrijeme, Crna Gora je bila slobodna drzava i njena državna zastava tada je bila krstaš barjak. Govorim do vremena knjaza Danila I Petrovića Njegoša. Crnogorski simbol i na državnom grbu i zastavi bio je vjekovima dvoglavi orao, još od doba Crnojevića, a orao je simbol slobode. Državni grb Crne Gore i grb Crnogorakog senata u Njegoševo vrijeme bio je dvoglavi orao sa lavom u prolazu ispod orla.

Nijesam, uz izvinjenje ako griješim, čuo, niti znam da glava vepra, makar bio i divlji, simbolizuje slobodu i da se može primaći bilo kako simbolici slobode - a to je orao.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

štrbina

Pravda i Istina je da postoje Crnogorci i da su Crnoj Gori skovali državnost dok ijednog ima Crnogorca.A crnogorska država Crna Gora je od postanka i prva započela bit građanska.Ko je goć milom došao ili za spas pribjegao Crnogorcima zajednički su se borili za crnogorsku državu i bolju budućnost.

Jack Hustlle

Evo danas vidim da zapravo Žarko Laušević nije ubio Murata.Pa dobro,uči se čojek dok je živ.Hvala doktore Adziću.

mnejoca

Poštovanje i zahvalnost za pisani tjekst za istoričara Novaka Ađžića ... Svje iznjeto u tjekstu i pokazuje ... KO JE KO...